Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Nehéz időszak a klimax

Nehéz időszak a klimax

A menstruáció elmaradása visszavonhatatlanul és idegesítően figyelmezteti a nőket a múló időre. A kipirulással, izzadással járó hőhullámok nagyon kellemetlenek, az ettől szenvedő nők úgy érzik, mindenki látja rajtuk ezeket a tüneteket.
A környezet együttérzés helyett gyakran csak legyint: „ugyan ez csak a banyakór, majd elmúlik”. Ez persze nem tesz jót az amúgy is megtépázott önbizalomnak.
Mindehhez hozzájárul a lassú, de feltartóztathatatlannak tűnő hízás. Hiába bizonygatják, hogy egy falattal sem esznek többet, mint korábban.
Köztudott, hogy a klimax hormonális változásai az egész szervezetet befolyásolják. Elvész a relatív védettség a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, megnő a cukorbetegség gyakorisága, végül, de nem utolsó sorban a csontritkulás veszélye is fenyeget.
Mit lehet tenni a klimax testileg-lelkileg megterhelő tünetei ellen? Mivel a panaszok okozója főként a petefészek hormontermelésének csökkenése, a legkézenfekvőbb megoldás a hiányzó hormonok pótlása. Ám ez sem tökéletes megoldás, annál is inkább, mert sokan egyéb betegségük miatt nem is szedhetnek hormont.
A klimaxos panaszok természetes táplálékkiegészítőkkel is enyhíthetők. Egyes növények – mandula, mogyoró, kesudió, alma, szója – nagy mennyiségben tartalmaznak a női nemi hormonokhoz sok tekintetben hasonló úgynevezett fitoösztrogéneket, melyek csökkentik a menopauza tüneteit. Jelentős eredményeket lehet elérni számos panasznál (hőhullámok, vizelettartási zavarok, hangulatváltozások, fejfájás stb.) anélkül, hogy mellékhatásoktól kellene tartani.
Nagyon érdekes megfigyelés, hogy míg az európai és az észak-amerikai nők 80-90 százaléka szenved klimaxos panaszoktól, addig Ázsiában és Afrikában mindössze 15-20 százalék. Ez elsősorban a sok szója és telítetlen zsírsavak fogyasztásával magyarázható, továbbá az E-vitaminban gazdag táplálékkal. Az E-vitamin szerepet játszik a nemi működés fenntartásában, igen fontos anti-oxidáns, védelmet nyújt a sejteket károsító szabad gyökök ellen.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csecsemőkólika

Tünetei: a csecsemő szervezete tiltakozik a vele szemben támasztott követelmény ellen, miszerint túl gyorsan és …

Leave a Reply