Babaápolás

Köldökkezelés
Amíg a köldökcsonk le nem esik (5-10 nap) steril gézlappal fedjük, szárazon tartjuk, sebhintőport szórunk rá. A köldökcsonk leesése után a köldökseb kb. 2 hét alatt begyógyul. Vigyázzunk, hogy fürösztésnél ne érje víz. Ha váladékos, vagy vérzik, alkoholos vattával töröljük meg, sebhintőport szórjunk rá, de ne próbáljuk a pörköt eltávolítani, hagyjuk magától leesni.

Hajápolás
A csecsemő bőre gyakran száraz, s különösen a fejbőrön apró, lemezes hámlás jelentkezhet, esetleg sárgás felrakódást észlelünk. Ez ti „koszmó”. Ennek eltávolítására a szappanos fürösztés nem elegendő. 1-2 órával a fürdés előtt olajozzuk be alaposan a fejbőrt, helyezzünk olajos gézlapot a koszmós területre, és adjunk a babára sapkát. Fürösztés előtt az olajos borogatással feláztatott felrakódást fésűvel óvatosan válasszuk le. Kérjük ki a védőnő tanácsát, melyik samponnal mossuk ilyen gond esetén a baba haját, hogy megelőzzük a kialakulását.
Előfordul, hogy a csecsemö haja – különösen a tarkótájon – összecsomósodik. Kifésülésével ne okozzunk fájdalmat, ollóval vágjuk le a tincseket a csomókat. Vágjuk rövidebbre a baba haját, s ne csattal tűzzük félre, mert a kieső csatot a szájába veheti, s ezzel kárt tehet magában.

Körömvágás
Körömvágásnál a csecsemő ujjait kezünkbe fogva ökölbe zárjuk, csak azt az ujját hagyjuk szabadon, amelyikről vágjuk a körmöt. A csecsemő körme legyen rövid, de ne vágjuk tövig, nehogy fájdalmat okozzunk. A rövid körömnek se legyenek hegyes végei, mert ezzel megkarmolhatja magát. A lábujjak körmeit egyenesre vágjuk, ne gömbölyűre, nehogy benőtt köröm keletkezzen.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás