Fagyás

Fagyásról akkor beszélünk, ha a rendkívüli hidegnek kitett védtelen testrészben a vérkeringés lelassul, megáll, és az érintett terület lehűl, majd megfagy. A bőr először kivörösödik, azután megduzzad, kifényesedik, majd fakószürke színt ölt. Súlyosabb esetben hólyagok képződnek rajta. A fagyás leggyakrabban a kéz- és lábujjakat, orrot és fület érinti.

Súlyosnak tekinthető-e?
A fagyás súlyos, azonnali segítséget igénylő állapot. Gyors beavatkozás esetén a fagyásnak nem maradnak nyomai, ám súlyos esetekben a megtámadott testrész elüszkösödhet, és elkerülhetetlenné válik az amputálás.

Mi a teendő?
Vigyük a gyermeket azonnal
– meleg helyiségbe. Ha egyedül vagyunk, addig ne hívjunk orvost, amíg elsősegélyt nem nyújtottunk. Ne melegítsük, ne dörzsöljük a fagyott testrészt. A lehűlt végtagokat áztassuk langyos-meleg vízben. Ha nem jutunk meleg vízhez, tartsuk melegen a fagyott testrészt. Csavarjuk a gyermeket takaróba, és adjunk neki meleg teát. Ne engedjük, hogy a fagyott lábára álljon.
Ha a megtámadott terület
– rózsaszínűvé vált, hagyjuk abba a melegítést, fedjük be gézzel, vattával vagy bármilyen kéznél lévő textíliával, és vigyük a gyermeket azonnal a legközelebbi baleseti ügyeletre.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Amint a fagyott testrész valamelyest felmelegedett, vigyük a gyermeket a baleseti ügyeletre.

Tünetek
• Főleg a kéz- és lábujjak, az orr vagy fül bőre megkeményedik, vörös, hideg tapintású lesz. Később kifényesedik, majd fakószürkévé válik.
• Kisebb-nagyobb hólyagok az érintetlen területen.
• A fagyott testrész „elgémberedik”, majd érzéketlenné válik. Amikor ismét felmelegszik, bizsereg és fáj.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sarkvidéki téboly

Inahloo ledobta magáról a ruháit, fel-alá járkált a hajó fedélzetén, és állati kiáltásokat hallatott. Aztán …

Hozzászólás