Étvágytalanság

A beteg gyermek jóformán soha nem akar enni. Étvágytalanság a betegségek vezető tünete, és gyakran kíséri. Az étvágytalanság többek között gyomor vagy bélzavarnak – gyomorhurutnak, bélhurutnak-, fájdalmas nyeléssel párosulva torokgyulladásnak lehet a tünete. Kisebb rendellenességek – utazási betegség-is étvágytalanságot okoznak, de ez csupán átmeneti jellegű. Nem szükséges mindig komolyabb bajra gyanakodni; a gyermek fáradtság vagy családi problémák miatt kihagyhat egy étkezést. Nincs ebben semmi rendkívüli, a következő étkezések alkalmával kárpótolja majd magát.
Ha a gyermek egész nap nem
– akar enni, de sok folyadékot fogyaszt, mérjük meg a lázát, és nézzünk a torkába, nincs-e mandulagyulladása. Kanál nyelével nyomjuk le óvatosan a nyelvét és mondassunk vele hosszan á-t. Lehet, hogy a mandulagyulladástól nyel nehezen.
– Ellenőrizzük, nincs-e fülfájása. Fülfertőzés, például középfülgyulladás eléggé fájdalmas lehet, hogy elvegye az étvágyát. Gyakran kíséri hányás. Ellenőrizzük, nincs-e a gyermeknek hastáji fájdalma. Az alhas jobb oldalán jelentkező fájdalom vakbélgyulladásra utalhat.

Győződjünk meg, nincs-e
– A gyermeknek vizelés közben fájdalma, mert az húgyúti fertőzésre, hólyaghurutra utal.
– Ha a gyermek hőmérséklete normális, és betegségnek semmilyen jelét nem látjuk rajta, de továbbra sem akar enni, itassunk vele sok folyadékot.

Súlyosnak tekinthető-e?
Ha a gyermek 24 órán keresztül nem akar enni, és étvágytalanságának nincs szembetűnő oka, orvosi segítségre van szükség.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha az étvágytalanság 24 órán át sem múlik el, akkor tünetmentesség esetén is forduljunk orvoshoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sarkvidéki téboly

Inahloo ledobta magáról a ruháit, fel-alá járkált a hajó fedélzetén, és állati kiáltásokat hallatott. Aztán …

Hozzászólás