Fátyolfólia

A műanyag fátyol takarón sűrűn, piciny nyílások vannak, és ezért a fátyol hasonló esetben másként ,,viselkedik”. Éjszakai, hajnali lehűléskor a lecsapódó pára a mikronyilásokat elzárja, ennek következtében jól szigetel. Fagy esetén a lecsapódó pára a nyílásokban is megfagy, és tökéletes záróréteget alkot, csökkentve ezzel a talaj és a növények hőveszteségét, illetve nagymértékű lehűlését.
Mindezek ellett meg kell jegyezni, hogy a váz nélküli fóliás korai termesztés nem kockázatmentes, ugyanis a siker vagy a sikertelenség nemcsak a takaráson múlik, hanem azon is, hogy növénycink milyen erősek, fejlettek, jól begyökeresedtek-e, és kicsi vagy nagy a lombjuk. Ha a palántázás után, pár nap elteltével jön a hideg, a még be nem gyökeresedett és kis lombú növények elfagyhatnak. A védőhatás attól is függ, hogy mennyi tárolt hőenergia van a takart talajban és a növényekben. Ez napsugárzásban gazdag nappalok után jelentős lehet, de borult, hűvös nappalok után alig van megőrizhető tartalék.
A váz nélküli fóliatakarás a hőmérséklet minimumértékeit kevésbé, a maximumértékeket nagymértékben módosítja. Így pl. az éjszakai és a hajnali órákban átlagosan 2-3 °C-kal, napközben pedig 8-10 °C-kal magasabb hőmérséklet alakulhat ki az ágyásban, mint a szabadban.
A növények növekedési ütemét, illetve tenyészidejének hosszát és teljesítőképességét a kritikus hőmérsékleti értékek mellett a hőmérsékleti átlaggal is lehet jellemezni. Az erre vonatkozó számítások alapján megállapítható, hogy a váz nélküli fóliaágyakban a hatásos napi átlaghőmérséklet 2-3 °C-kal nagyobb, mint a szabadban. Hazánkban tavasszal hetenként átlagosan 1°C-kal emelkedik az átlaghőmérséklet. Ebből adódik, hogy fóliaágyban 2-3 héttel „előbb jár a tavasz”, és kedvezőbbek a hőmérsékleti feltételek, mint a szabadban. Ez eredményezi a 2-3 héttel korábbi indítást, a gyorsabb és erőteljesebb növekedést, a korábbi éréskezdetet és a nagyobb terméseredményt.
A fóliatakarás ezenkívül további előnyökkel jár-, megvédi a növényeket az erős szélfúvástól, homokos területen a homokveréstől, védelmet jelent az esők, záporok és a jégeső káros hatása ellen, távol tart a növényektől egyes kártevő rovarokat, és megakadályozza a madár és nyúlkártételt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply