Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / A műanyag fólia előkészítése

A műanyag fólia előkészítése

A műanyag fóliát felhasználás előtt lyuggatni kell azért, hogy a lyukakon keresztül az ágyásban cserélődjön a levegő, bejusson az ágyásba az eső- vagy az esőszerűen kijuttatott öntözővíz. Ha jó a légcsere, akkor az ágyás levegője felfrissül, és ez megakadályozza a nappali túlzott felmelegedést. A polietilén sík fóliát kb. 70 kg-os tekercsben hozzák forgalomba; egy tekercs kereken 1000 m. Nagyobb mennyiséget felhasználó termelők tekercsben lyukasztják a fóliát; az 1 cm átmérőjű lyukakat lassú forgású (kb. 600 fordulat/perc) villamos fúróval készítik. A tekercs középső (a fólia szélességétől függően) 60-100 cm-es részén golyóstollal kijelöljük a lyukak helyét hármas kötésben 5 x 5 vagy 4 x 4 cm-es térállásban. Ezután a villamos fúróval befúrunk a tekercs közepe felé a közepéig, ügyelve arra, hogy a forgácsot közben ürítsük ki a lyukból a fúró kihúzásával. Ezt a műveletet szükség szerint többször ismételjük meg, mert különben a fúró a forgácsot felforrósítja, az megolvad és összeragasztja a fóliarétegeket, így az használhatatlanná válik.
A fóliatekercs közepe felé csökken a lyukak közötti távolság, ezért tanácsos váltakozva egyik lyuksort teljesen a tekercs közepéig, a másikat pedig fele mélységig kifúrni, így kis eltéréssel 400, illetve 600 lyuk lesz négyzetméterenként.
A kiskertbe szükséges 50-100 m hosszúságú fóliát a legegyszerűbb az ágyás hossza szerinti méretűre összehajtogatni, akár 16-20 rétegbe, majd néhány varróöltéssel áttűzve rögzíteni, hogy szét ne csússzon, az így kialakult 1 vagy 1/2 m2-nyi darabon kijelölni a lyukak helyét, majd bőrlyukasztóval fatuskó alátéten lyukasztani át.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply