Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / A cseresznye növényvédelme

A cseresznye növényvédelme

A rajzó cseresznyelegyeket sárga színű enyves csapdákkal
foghatjuk össze. Ezeket a fa koronaszintjébe függesszük fel.
Amikor a cseresznye érni kezd, akasszunk ki hosszú,
fényvisszaverő csíkokat, amelyek nem hagyják letelepedni a falánk madarakat.
Az almamoly elleni védekezés
A legegyszerűbb védekezés, ha a hullott almát minél előbb összegyűjtjük a fák alól, hogy a még benne búvó almamolyhernyó ne tudjon kimászva a földben bebábozódni, és következő évben újra károsítani.
Büdöske a zöldségesben
A zöldségfélék között mindig legyen néhány büdöske, ami elriasztja a fonálférgeket. A csigák, mivel nagyon kedvelik a büdöskét, erre a növényre húzódnak, és kevésbé károsítják a körükben fejlődő zöldségnövényeket. Este egyszerűen összegyűjthetjük őket.
Egyszerű permetezőszerek
A szappanos spirituszoldattal hatékonyan védekezhetünk a levéltetvek és az atkák ellen. Ehhez 1 liter vízben oldjunk fel 20 g kenőszappant, és öntsünk bele 10 g spirituszt.
A csalánból erjesztett lé is hatásos. Ehhez 5 kg csalánt erjesszünk meg 50 liter vízben, körülbelül 14 napon át, és ezzel permetezzünk. A gilisztaölő varádicsból készült lé is általánosan használható a kártevők ellen. Ehhez 1 kg friss növényanyagot 20 liter vízben kell megerjesztenünk.
Egyszerű házi szerek
A kormot és a fahamut sikeresen használhatjuk a földibolhák, a fekete babtetű és a fákat-bokrokat károsító hernyók ellen. Egyik felén enyvvel bekent deszkalappal könnyen összegyűjthetjük a földibolhákat, ha a lapot ragasztós felével lefelé fordítva a talajfelület felett néhány centiméterrel ide-oda mozgatjuk. A bolhák felugrálnak, s megragadnak az enyves felületen.
A drótférgeket félbevágott burgonyával szedhetjük össze. A krumplikat vágott felületükkel lefelé este a földre helyezzük, és másnap leszedhetjük róluk a kártevőket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Automata öntözés

Mindenki tudja ahhoz, hogy szép legyen a kert és a virágok gyönyörűen, pompázzanak szépségükben ahhoz …

Leave a Reply