Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Született vulkánok: Surtsey

Született vulkánok: Surtsey

Izland délnyugati partvidékétől közel 32 km-re található Surtsey. 1963. novemberében egy bálnavadász hajó hatalmas füstoszlopot észlelt. Közelebb érve látták, hogy víz alatti vulkán tevékenységből eredő vízgőz. A halászok végignézhették a tengeri tűzhányó 15 km-es hamu és törmelék kilökődéseit. Mindez Izland fővárosában Reykjavíkban is látható volt. Az ég elsötétült, óriási villámok cikáztak mindenhol, miközben a Föld mélyén a vörösen izzó magma megszűnni nem akaró áramlása történt. Pár hétre rá, már egy 40 méter magas és 500 méter hosszú apró szigetté vált. A következő év januárjára pedig már 2, 5 négyzetméteressé nőtte ki magát. Az izlandi kormány egy tűzistenre utaló nevet adott neki, találóan a Tűzisten Koponyájának keresztelte el.(koponyaszigetnek is nevezik, mert két apró vulkán kitörése,(Surtur,Surtungur)mint két szem helyezkedik el,ezen a koponyára hasonlító kis szigeten.
A kialakulása utáni évben már lávamoszatok, tengeri algák vonzották oda a kutatókat. Az első év alatt főképp moha és zuzmó népesítette be a szigetet, mivel a vulkáni szigeten csak nagyon lassan és nagyon rossz minőségű talaj alakult ki.
A szél, vagy maga a tengervíz magokat, spórákat, akár kisebb állatokat (fűcsomó vagy ágak közé akadva) hozott a szigetre, vagy rovarok repültek át egy közeli szigetről, vagy szárazföldről. A madarak is fontos szerepet játszanak a sziget élővilágának gazdagságához, különböző magokat hozva, a fészeképítéshez szükséges növénydarabkák hordásával, vagy az általuk elfogyasztott gyümölcsök magjának kiürítésével.
Megközelítőleg 300 rovarfaj, és 90 madárfaj található meg Surtsey és környékén.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mostar, a Balkán gyöngyszeme

Mostar Bosznia – Hercegovina kis ékszerdoboza. Lakosságát és létszámát tekintve a második legnagyobb város, óvárosa …

Hozzászólás