Jeruzsálem

Sok csodálatos hely van Izraelben, de az út csúcspontja Jeruzsálem, amely az Írások szerint összekötő kapocs a Menny és a Föld között. Jeruzsálemben az évezredek során felhalmozódott történeti ismeretek és emlékhelyek mellett a hívő embert szellemi és érzelmi kötelék is fűzi ide. A város egy mészkőfennsíkon terül el, három oldalról völgyek veszik körül, ezek védelmi szempontból is hasznosak voltak. Ha körbenézünk, egységesen szép látványt nyújtanak az épületek, amelyek fehér mészkőkockákból épültek. Az óváros mindössze 1 négyzet km-nyi területen fekszik, itt zsúfolódnak össze a zsidó, arab, keresztény és örmény negyedek. A városban egyébként 150 negyed van. Különleges látni a sokféle náció és a három világvallás együttélését. Az óvárost körülvevő városfalat Szulejmán szultán építtette az 1500-as években.
Jeruzsálem egyik világszerte ismert jellegzetessége a Templom-hegy nyugati oldalán lévő 18 m magas siratófal. Ez a Templom-hegyen hajdan álló Heródes által építtetett templom térségét megtámasztó fal kicsiny része. Hatalmas kődarabokból áll, melyek kötőanyag nélkül vannak egymásra helyezve. A fal folytatását a föld alatti Nyugati fal alagútban tett túra során végignézhetjük. A Templom-hegyen, ahol először Salamon, majd Heródes által felépített templom állt, jelenleg mecsetek láthatók, az egyik az aranykupolás Sziklamecset.
A Templom-hegy déli és nyugati falának tövében régészeti park, a Davidson-center található. Itt látható az az utcaszint, amelyen Jézus is járhatott,, bazársor, pénzváltók helyei voltak. A déli falrészen befalazott kapuk előtt lépcsősor, amelyen 2000 évvel ezelőtt megközelíthették a templomot.
Semmiképp ne hagyjuk ki a kissé délebbre lévő másik nagy régészeti központot, a Dávid városát, ahol folyamatosan tárják fel a sokezer éves történelmi helyeket. Ez volt az eredeti Jeruzsálem elsőként lakott része. Itt élt Dávid király is kb. 3000 évvel ezelőtt. A hegy alatt ered a Gihon-forrás, amelyet már a Dávid előtt itt élt jebuzeusok felvezettek a hegy magasabb részére. Ezt a barlangot, és egy későbbit, Ezékiás korából/i.e.700 körül/ származó csatornát is megnézhetünk, és végigjárhatunk, amely a Gihon vizét a kb. 500 m-re lévő Siloám-tavába vezette. Rendkívüli érzés a 3-4 ezer éves emlékek közt sétálni,és akinek kedve van a régészkedésből is kiveheti részét.
A Templom-hegytől keletre a Kidron-völgye, amelynek másik oldalán az Olajfák hegye magasodik. Gyönyörű kilátás nyílik innen az óvárosra.
Jeruzsálemben található az Izrael Múzeum, ahol a sok érdekesség mellett itt vannak kiállítva a Holt-tengeri tekercsek, a felfedezés helyén talált tárgyakkal. Megrázó, de fontos múzeum a Yad Vasem, amely a holokauszt idején meggyilkolt hat millió európai zsidónak állít emlékhelyet.
Természetesen sorolhatnánk még a látnivalókat, de aki megteheti személyesen tekintse meg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izraeli út első állomásai

Ha közvetlen repülővel szeretnénk Izraelbe utazni, első állomásunk Tel- Aviv. Ez a város a modern …

1 hozzászólás

  1. A témával kapcsolatban ajánlom Dore Gold Harc Jeruzsálemért című könyvét.

Leave a Reply