Karcag

Karcag város Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A Nagykunság központja, ezért sokan a „Nagykunság fővárosa”-ként emlegetik. A település az Alföld egyik legforgalmasabb útvonala, a 4. számú főút mellett fekszik. Ugyancsak a településen megy keresztül a Budapest-Záhony vasútvonal.

A település neve török eredetű, valószínűleg kun személynév, melynek jelentése: „Pusztai róka” – Korzak. Írásos emlékekben – Karcagújszállás néven – először 1506-ban szerepel. A török hódoltság 150 éve alatt többször is elpusztult a város. A felszabadító háborúk és a Rákóczi-szabadságharc után újratelepült, ekkortól kezdve a Nagykunság legnépesebb települése.
Itt áll például Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legértékesebb műemléke a Barna-féle szélmalom, közvetlenül mellette a Hortobágyi Nemzeti Park déli fogadókapuja.

A város évszázadokon át a malomiparból és a kézműiparból tartotta el magát: egykor hatvan malom működött itt, közülük tizenegy szélmalom volt. Mára csak az 1858-ban, népi stílusban épült Barna-féle szélmalom maradt meg.

Az ipari emlék közelében található a Hortobágyi Nemzeti Park déli fogadóháza, amelyben a Hortobágy különleges élővilágát bemutató kiállítás látható. Kerékpárral és lovas kocsival túrák indulnak innen a pusztába. A túrák egyik célpontja a Zádor-híd, amely különösen értékes műemlék.

Karcag bel- és külterületén 24 helyi védettségű kunhalom látható. A kunhalmok az alföldi táj jellegzetes tájképi elemei, általában 5-10 méter magas, 20-30 méter átmérőjű, kúp vagy félgömb alakú létesítmények. Jelentős részük temetkezőhely, sírdomb, őrhalom vagy határhalom volt.

A református gimnázium több mint 300 éves. Itt tanult például Csokonai Vitéz Mihály, Györffy István néprajztudós, Németh Gyula nyelvész és Gaál László klasszikafilológus, egyetemi tanár.

A karcagiak a mai napig hűen őrzik hagyományaikat. Kiemelt jelentőségű a Birkafőző Fesztivál és az augusztus 20.-ai felvonulás. Számos színes program gazdagítja a város életét.

További nevezetességek:
• Kántor Sándor Fazekasház
• Református templom
• Györffy István Nagykun Múzeum
• Gótikus kápolnarom
• Nagykunsági Tájház
• Izraelita templom
• Gyógyvizű Strandfürdő
• Morgó csárda (a csárda pincéjében egy alagút található, amely Rózsa Sándor segítségére volt többször is)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Holt-tenger és vidéke

Alig hagyjuk el néhány km-re Jeruzsálemet, az addigi dús növényzet egyre gyérebb lesz, és elérkezünk …

Leave a Reply