Kezdőlap / Állatok / Bölény

Bölény

A bölény a párosujjú patások rendjében a kérődzők alrendjébe és a tülkös szarvúak családjába tartozó tulokformák egyik neme.

A mérsékelt öv legnagyobb szárazföldi emlőse. Testfelépítése a szarvasmarháéhoz hasonló.

Fajai: Két ma élő faja van, az amerikai bölény és az amerikai bölény, igen közel állnak egymáshoz, csak néhány tulajdonságban térnek el egymástól.

Az amerikai bölény Észak-Amerika legnagyobb méretű szárazföldi emlőse. Testhossza hímeknél legfeljebb 3,8 m, nőstényeknél maximum 2,4 m, farok hossza 0,9 m, marmagassága hímeknél max. 1,8 m, nőstényeknél 1,5 m, a hím testsúlya akár 900 kg is elérheti, a nőstényé max. 450 kg. A test elülső fele és a mellkas óriási, a hátulsó fele ehhezképest kicsi. Széles, alacsony koponyája van, a szarvak hátra- és felfelé hajlanak, tompa hegyük kicsit befelé áll. Erős, akár 50 cm hosszú szőrzet is borítja.
Korábban az Egyesült Államok és Kanada területén nagy hordákban élt a Nagy-tavaktól Mexikóig és kelet Oregontól majdnem az Atlanti-óceánig. Jelenleg csak néhány nemzeti parkban található meg. Élőhelye prérik és folyóvölgyek vagy erdők.

Az európai bölény a középkorban még gyakori volt Európa erdeiben. A bölényt Európa legnagyobb részén az újkorban pusztították ki végleg. Ma Lengyelország, Ukrajna, Kirgizisztán, Oroszország, Fehéroroszország és Litvánia természetvédelmi területein körülbelül 3000 példány él. Az európai bölény Európa ma élő legnagyobb termetű szárazföldi emlőse. A bikák testhossza elérheti a 3,5 m-t, melyhez 60–80 cm-es farok csatlakozik, marmagassága 1,8–1,95 m, testtömege pedig akár az 1000 kg-ot is elérheti A tehenek valamivel kisebbek, átlagosan 300–540 kg tömegűek. Rövid, széles fején mindkét nemnél megtalálhatóak a szarvak. Szőrzete sűrű, színe az egészen sötét barnától a világos barnáig változik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vörös vari

A vörös vari az egyik legnagyobb majomféle Madagaszkáron. Testhossza akár 56 cm lehet, amihez 62 …

Leave a Reply