Kezdőlap / Állatok / Jaguár

Jaguár

A jaguár a macskafélék egy nagytestű faja. Dél- és Közép-Amerikában trópusi és szubtrópusi területein terjedt el. Közeli rokonságban áll az oroszlánnal, tigrissel és leopárddal. A jaguár az Újvilágban élő legnagyobb és legerősebb macskaféle és az egyetlen faj a párducformák alcsaládjából, amelyik Amerikában fordul elő. A jaguár a harmadik legnagyobb nagymacskaféle.

A jaguár elnevezés egy indián szóból szármatik,jelentése: “aki egy ugrással leterít”. Kiváló mászó, gyakran a fáról ugrik rá áldozatára. A jaguár jó úszó. Elsősorban a folyók közelében, mocsarakban és sűrű esőerdőkben fordul elő.
Bár nem a legnagyobb macskaféle, neki van a legerősebb állkapcsa a feje méretéhez képest.
A jaguár hasonlít a leopárdhoz, de robusztusabb testfelépítésű, és nagyobb foltok díszítik bundáját. Érdekes, hogy a leopárd és a jaguár rozettái majdnem egyformák, csak a jaguár esetében a rozetta belsejében van folt, a leopárdnál pedig nincs. Feje szögletesebb, rövidebb, végtagjai zömökebbek.

Életmód: Élőhelyein a jaguár csúcsragadozó faj. Főként a földön vadásznak, leginkább éjjel. A jaguár rövid távon gyorsan fut,azonban hamar elfárad. Étrendje egészen az egértől a szarvasig terjed. Mielőtt elkezdene enni, szétmarcangolt áldozatát rejtekhelyére cipeli.
A jaguárok a párzási időszak kivételével magányosak. A párzást követően a hím azonnal elhagyja a nőstényt. A kölykök hat hónapos koruk körül az anyjukkal együtt vadászatra indulnak. A fiatal jaguárok első két életévükben együtt élnek és vadásznak az anyjukkal, majd elhagyják őt, és saját vadászterületet keresnek.

Védettsége: Napjainkban a jaguárnak mind a nyolc alfaja veszélyeztetett.
Magassága: 68-76cm
Hossza: 112-185cm
Farok hossza: 45-75cm
Testtömege: hím:55-100 kg, nőstény 45-90 kg
Alomszám: 1-4 kölyök

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás