Fehérvérűség

A fehérvérűség gyermekkorban a leggyakoribb rosszindulatú daganat, amelyet az egyszerű fehérvérsejtek millióinak korlátlan elburjánzása idéz elő. A rákos fehérvérsejtek megakadályozzák a vörösvérsejtek normál is fejlődését, ami vérszegénységhez vezet; érett fehérvérsejtek hiányát idézik elő, ez pedig csökkenti a fertőzéssel szembeni védettséget; gátolják a szervezet véralvadásos működését elősegítő vérlemezkék(trombociták)fejlődését. A fehérvérűségnek az az első jele, hogy a gyerek nagyon vérszegény, és fertőző betegségből nem tud gyorsan felépülni.

Tünetek

• Vérszegénység – sápadtság,
• Bőrvérzések – lilásvörös kiütés, fáradékonyság, kifulladás.
• Duzzadt nyirokmirigyek, a máj és lép megnagyobbodása
• Fertőzés iránti fogékonyság.
• Végtagfájdalom, sántításban
• Gyakori orrvérzés. mutatkozó lábfájás.

Mi a teendő?
A leukémiás gyerekek életben maradására valamikor nem volt sok remény, de az elmúlt tíz évben a gyógykezelés az esetek felében gyógyulást eredményezett.
Minden leukémiás gyereket szakorvosnak kell kezelnie. Egyidejűleg több gyógyszer alkalmazható, némelyik tabletta, némelyik a gerincvelőbe adott injekció formájában. A leggyakoribb gyerekkori fehérvérűségnél sugárkezelést és különleges gyógyszereket írnak elő az agyban levő rákos sejtek elpusztítására.
A kúra során vért is szoktak adni. Ha a fehérvérsejtek száma vészesen lecsökken, a fertőzés elkerülése végett a gyereket elkülönítik, és minden látogatónak védőálarcot és köpenyt kell viselnie. Pár hét után azzal a tanáccsal engedik haza a gyermeket, hogy normálisan, minden kötöttségtől mentesen éljen. Rendszeres orvosi ellenőrzésre továbbra is szükség van.
A szülők legfontosabb feladata, hogy a hosszan tartó kezelés során tartsák a lelket gyermekükben, bátorítsák, hogy hinni tudjon a felgyógyulásban. Leukémiás gyerekeket megfelelő védettség híján nem szabad fertőző gyerekbetegségek – például bárányhimlő – veszélyének kitenni, tehát gondosan meg kell válogatnunk a gyerek játszótársait.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás