Fejlődés

Az első 15-18 hónap folyamán a csecsemőnek alkalmazkodnia kell a gravitációhoz az anyaméh súlytalan környezete után, rá kell jönnie, hogy hogyan tartsa meg magát a föld legerősebb ereje ellenében. Ez idő alatt sok motoros készsége és tapintási képessége fog kifejlődni, amelyek aztán elindítják majd az önállóság útján. Nagyjából egy bizonyos minta szerint fejlődik ki a hajlékonysága. Legelőször a test elülső része nyílik ki, a magzati helyzetből előrefelé nyújtóztatja izmait, miközben háta izmait nyújtja, erősíti, csavarja, és egyre bátrabban használja teste ízületeit.
Két-három hónapba telik, míg kényelmesen ki tudja nyújtani és el tudja lazítani a végtagjait.
Három hónapos korában bizonyos mértékben képes irányítani a fejét, hason feküdni, és már elég erős a gerince ahhoz, hogy felemelje a fejét és a vállait, és megtartsa a testsúlyát az alkarján. Hat hónapos korára teljes mértékben képes irányítani a fejmozgásait.
Kilenc hónapos korában a csecsemő már képes segítség nélkül felülni. A földön fekve a hátára fordul és vissza, ezzel megszerzi a mozgás szabadságának első élményeit. Ez idő tájt kezd el négykézláb mászni és belekapaszkodni a bútorokba s más támasztékokba, hogy felhúzza magát.
A kisdedkor
Kezdetben, amikor elindul, a csöppség olyan, mint egy apró kis súlyemelő. Azzal, hogy felemeli és hurcolja a testsúlyai, hamar megerősödik. Ha azonban a súlyemelőkhöz hasonlóan nem végez más jellegű, szabadabb mozgásokat is, teste izmai és ízületei egyre kevésbé lesznek hajlékonyak és rugalmasak. Ezért fontos, hogy a szülő hagyjon alkalmat fejlődésben lévő gyermekének a kötetlen mozgásra, ahelyett hogy hosszú időtartamokra járókába vagy bébikompba kényszerítené.
13 hónapos korban a gyermek általában segítség nélkül tanul járni. Ekkor már gyakran képes lépcsőkön mászni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Totyogók ruhatára

Ahogy a baba növekszik, a ruhanemű vásárlásakor fő szempont, hogy kényelmes legyen, és ahogy a …

Hozzászólás