Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A fejlődés mérföldkövei

A fejlődés mérföldkövei

15 hónapos korban a csöppség képes segítség nélkül ülésből fölállni, és képes letérdelni, hogy tárgyakat szedjen össze a földről. Tud nagy, guruló játékokat tologatni a földön. Előfordul, hogy egymaga is fel tud ülni a székre, vagyis miután felmászik rá, megfordul és leül.
18 hónapos korban a kisgyerek képes előre- és hátrafelé járni, futni, játékokat húzni-tolni, és eldobni egy labdát anélkül, hogy felbukna.
21 hónapos korára képes állásból előrehajolni és tárgyakat fölvenni a földről anélkül, hogy orra bukna, ezenkívül könnyedén le is tud guggolni.
Kétéves korára a gyermek futás közben biztonságosan kikerüli az akadályokat, leguggol pihenni vagy játszani, majd könnyedén feláll. Képes elrúgni a labdát anélkül, hogy elesne. Fel- és lemegy a lépcsőn úgy. hogy minden
lépcsőfokra mindkét lábát felteszi, és közben a korlátba kapaszkodik. Tud lovagló ülésben ülni és nagy, guruló
játékokkal játszani.
Két és fél éves korban a gyermek páros lábbal ugrik, megáll, és jár is lábujjhegyen. Segítség nélkül megy fel a lépcsőn, egy lépcsőfokra egyszerre csak az egyik lábát helyezve, bár amikor lefelé jön, még mindig fogja a korlátot, és mindkét lábbal megáll minden lépcsőfokon.
Mostanra már nagyon aktív, szabadon sétál, szalad, ugrik, ugyanakkor még mindig gyakorta mászik négykézláb, gurul, ül, térdel és guggol is a földön.
Hároméves korban a gyermek rövid ideig megáll az egyik lábán, ügyesen mászik, befordul a sarkon és kikerüli az akadályokat, miközben nagy guruló játékokkal játszik. Képes triciklizni, keresztbe tett lábbal ülni vagy térdelni, illetve térdelésből lábait szétcsúsztatva leülni. A lépcsőn lefelé pedig szívesen leugrik az utolsó egy- két fokról, csak úgy, a móka kedvéért.
Három-négy éves kor között sok mozgásforma tökéletesedik. A gyermek vakmerőbbé és magabiztosabbá válik, készen arra, hogy fokozódó függetlenséggel belevesse magát a világba.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Totyogók ruhatára

Ahogy a baba növekszik, a ruhanemű vásárlásakor fő szempont, hogy kényelmes legyen, és ahogy a …

Hozzászólás