Kezdőlap / Önismeret / Párkapcsolat / Fogamzásgátlás természetesen

Fogamzásgátlás természetesen

A természetes fogamzásgátlás egyik fajtája az úgynevezett „hőmérőzés”(Hillebrant módszer). A módszer lényege, hogy minden nap ugyanabban az időben (ébredés után, még ágyban fekve) megmérjük a testhőmérsékletünket, s az értékeket egy erre a célra kidolgozott naptárban rögzítjük.
A ciklus első felében a testhőmérséklet alacsonyabb, majd a pete kiszabadulása előtt körülbelül 24 órával még néhány tized fokos lehűlés tapasztalható. Egy két nappal peteérés (ovuláció) után a testhőmérséklet emelkedik, és az ovuláció előtti átlag felett marad, majd a menstruáció előtt két-három nappal ismét lejt a hőmérsékleti görbe. (Egyetlen eset lehet kivétel, mikor menzesz előtt nem kezd el süllyedni a hő: terhesség létrejöttét jelzi. )
Az ovuláció az esetek többségében a hajnali órákban történik, ezért közvetlenül ébredés után célszerű mérni, illetve rögzíteni a testhőmérsékletet. Még este lefekvés előtt készítsük ágyunk mellé a hőmérőt, és a naptárunkat, hogy még azért se kelljen felkelnünk. A mérés előtt, és közben ne nagyon mozogjunk, így kapunk pontos, használható értéket!
Minimum 3 menstruációs ciklust kell rögzítenünk, majd kérhetjük a nőgyógyászunk segítségét is a görbe kiértékelésében. Hatékony módszernek tekintik, viszont precizitást, nagyon pontos mérést, és feljegyzést igényel. Fokozhatjuk a hatásosságát naptármódszerrel (Ogino-Knaus féle naptármódszer) együtt alkalmazva, mely módszer lényege, szintén a naptárvezetés. Hónapokig jegyeznünk kell ciklusainkat, hogy a menstruációs ciklus hossza alapján kiszámítható legyen az ovuláció. A peteérés a 28 napos ciklus 14-16. napján történik; amennyiben hosszabb a ciklus, úgy a várható menzesztől történik a 14 napos visszaszámolás, ugyanis a peteérés utáni időszak a menstruációig stabilan 14 napig tart. Néhány hónapos megfigyelés után viszonylag biztonságos, (és nem utolsó sorban hormonmentes) fogamzásgátlási módszer a hőmérőzés, és a naptármódszer együttes alkalmazása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Párkapcsolati gondok

Gyermek korunkban mindannyian úgy gondoljuk, hogy egyszer felnövünk és ha párunk lesz akkor a vele …

Leave a Reply