Kezdőlap / Önismeret / Párkapcsolat / Fogamzásgátló injekció

Fogamzásgátló injekció

A fogamzásgátló injekció 15 éve van forgalomban, Amerikában nagyon elterjedt a használata. Az injekció hatékonysága megegyezik a tablettáéval, viszont kevesebb odafigyelést igényel a használata. A nőgyógyász az injekciót a felkar-, vagy a far izomzatába adja be havonta, vagy negyedévente, hatóanyag-tartalom függvényében. Érdemes jól átgondolni, mielőtt alkalmaznánk, mert a folyamat nem fordítható vissza, a szervezetből nem távolítható el a bejuttatott hormon.
A hormonális fogamzásgátló készítmények közé sorolt injekció két fajtája ismeretes. A kombinált hatóanyag tartalmú injekcióban kétfajta hormon keveréke található. A progeszteron megakadályozza a peteérést (ovulációt), megváltoztatja a méhnyálkahártya szerkezetét, sűrűbbé teszi a méhnyaknyákot. Az ösztrogén tartalom felelős a rendszeres menstruációért, viszont e hormon kellemetlen mellékhatásai miatt kevesebben választják ezt a fajta készítményt. Az ösztrogén ugyanis okozhat súlygyarapodást, libidóváltozást, mellfeszülést. A kombinált hatóanyagú injekciót havonta kell beadni, mert a progeszteron tartalom fokozatosan szívódik fel az izomból a hónap során.
A másik fajta injekció csak progeszteront tartalmaz, ez az injekció népszerűbb a nők körében, mert nem kell tartatni az ösztrogén okozta mellékhatásoktól. Csak progeszteront tartalmaz, mely sűrűbbé alakítja a méhnyaknyákot, így megakadályozza a spermiumok behatolását a méhüregbe. Ezen injekciót 3 havonta kell megismételni, mert a hatóanyag ennyi idő alatt fokozatosan szabadul fel az izomból.
Ezzel a módszerrel hosszú távon megoldható a fogamzásgátlás, viszont a kezelés alatt a menzesz rendszertelenné válhat, vagy meg is szűnhet ideiglenesen, de előfordulhat pecsételő közti vérzés is. A kezelés abbahagyását követően a termékenység 3-6 hónap múlva állhat vissza.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egyenjogúság

A nők a világ kezdete óta kevesebb előnnyel rendelkeznek a férfiakhoz képest. Tagadhatatlan, hogy a …

Leave a Reply