A színek hatása

El tudnánk képzelni a világot színek nélkül? Az ég kékje, a virágok, a minket körülvevő tárgyak színei nélkül? Valószínű, hogy nem. A színek hatással vannak lelkünkre, testünkre egyaránt. Befolyásolják hangulatunkat és szervezetünk gyógyító folyamataiban is szerepük lehet. Már az ókori egyiptomiak, görögök, indiánok vagy kínaiak is hittek a színek és a fény gyógyító hatásában. E jótékony hatást a modern orvostudomány is kezdi felfedezni, alkalmazni.
A színek tehát mindenképpen hatnak ránk, legyen szó a szobánk falának színéről vagy épp a ruháinkról. A színeknek a táplálkozásban is szerepük van, a vörös ételek például erősítik a vért, feltöltik a szervezetet, a sárgáknak hashajtó, míg a zöld ételeknek tisztító hatásuk van.

Színek hatásai (a teljesség igénye nélkül)
Sárga: az emésztési folyamatokra, a bőrre, gyomorra, májra ill. az idegrendszerre van jó hatással. Meleget és lelkesedést sugároz.
Narancs: kedvezően befolyásolja a vese, a lép, az epe, az ivarmirigyek és az immunrendszer működését. Növeli az étvágyat, javítja a depresszív hangulatot.
Piros: segíti az adrenalin képzését, a vérkeringést. Jótékony hatású krónikus megfázás, izületi gyulladás, vastagbélgyulladás, vérszegénység esetén. Aktivál, élénkít, növeli az akaraterőt, az önbizalmat.
Zöld: az idegrendszer működését befolyásolja pozitívan, emellett szembetegségek, fekélyek, megfázás, érrendszeri megbetegedések esetén javallott. Egyensúlyt, harmóniát teremt.
Sötétkék: görcsoldó, fájdalomcsillapító. Alvászavarokra, asztmára, idegrendszeri panaszokra, érzékszerveinkre van jó hatással. Biztonságérzetet ad.
Világoskék: pozitívan befolyásolja az égések, csípések gyógyulását, elősegíti a pajzsmirigy, a tüdő, a torok egészségét. Fertőtlenít, könnyeddé tesz.
Ibolya: hormonális problémák, fejfájás, rosszindulatú daganatok esetén alkalmazható eredményesen. Harmonizálja, nyugtatja az idegrendszert.

A színek azonban nemcsak jótékony hatással lehetnek szervezetünkre, rosszul vagy túl nagy mennyiségben alkalmazva nyugtalanságot, feszültséget is kiválthatnak. Érdemes tehát itt is betartani a mértékletességet.
Jól használva azonban, – legyen szó egy sálról vagy a takarónk színéről – kellemesebbé tehetjük a napjainkat, ha megfelelő színekkel vesszük körbe magunkat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alvás

Ahogy a testbeszéd-például a testtartás, a mimika a tekintet-éber állapotban uralkodik pillanatnyi érzéseinkről, hangulatainkról, alvás …

Leave a Reply