Fogszuvasodás

A fogszuvasodás a fogakat érintő megbetegedések közül a leggyakoribb jelenség. Kialakulását sok tényező befolyásolhatja; ilyen lehet az örökletes hajlandóság, a fog- és száj-higiénés szokások, az étkezési jellemzők, az életmód, a száj és a fogak állapota, stb.

A fogszuvasodás alapvetően a fogon lévő úgynevezett plakk-rétegnek köszönhetően – a fogkő is innen kezdődik – indul ki. A plakk-réteg nem csak ételmaradékból – a látható ételmaradéknak nincs köze a plakkhoz – áll, hanem a nyálból (kalcium és foszfát keverékéből) és különböző mikroorganizmusokból.

Fogszuvasodás akkor indul meg, amikor ezek a baktériumok elszaporodnak, köszönhetően a nem megfelelő szájápolásnak és ezek a baktériumok komolyabban megtelepednek a plakkokon. Ezen baktériumok jellemzője, hogy szénhidrátokkal táplálkoznak, anyagcseréjük során pedig ezekből savat termelnék, mely értelemszerűen roncsolja a fogzománcot (kioldják a kalciumot, foszfátot). A fog ekkor folyamatosan elvékonyodik, elszíneződik, majd áttörik és üreg képződik.

A szuvasodás megelőzése érdekében több tényezőre is oda kell figyelmünk. Ügyeljünk arra, hogy szánkban, fogainkon étkezések után ne maradjon huzamosabb ideig lepedék, ételmaradék, mert ez megnövelheti a szuvasodás kockázatát. Mivel a savtermelő baktériumok szénhidrátból alakítják át a roncsoló savakat, ezért minél több (és napi minél több rendszerességgel) szénhidrátot fogyasztunk (például a cukor tipikusan ilyen), annál nagyobb a kockázat is. Érdekesség, de például közvetlenül az étkezések után nem ajánlatos a fogmosás a dörzsölés miatt, de a szénsavas üdítők, a gyakori hányás és a sokáig szájban tartott élelmiszer is segíti a szuvasodás kialakulását. A rendszeres fogmosással (a lepedék folyamatos eltávolítása) és a fogkrém körültekintő megválasztásával (a fluorid erősíti a fogzománcot és gátolja a baktériumok megtelepedését) a fogszuvasodás elkerülhető.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás