Fürdetés

A babakádba csak 10-15cm-nyi magasságú vizet öntsünk, az aljába a csúszás megakadályozására kettéhajtott pelenkát érdemes helyezni. A vízhőmérséklet 37°C, test meleg legyen. Az ennél melegebb víz könnyen megégetheti a csecsemő érzékeny bőrét.
A megfelelő hőfokot vízhőmérővel kell ellenőrizni. Tapasztalt anyák azonban a könyök belső, érzékenyebb bőrfelületével is pontosan megállapíthatják az optimális hőmérsékletet. A fürdetés előtt a pelenkázott részeket meg kell tisztítani, a hajlatokat napraforgóolajjal, babaolajjal szokás áttörölni.
A csecsemőt félig ülő helyzetben, lassan kell a vízbe meríteni. Amíg a köldöke nem gyógyult be, a hasat, a hámosodó területet ne érje víz. Bal kézzel a csecsemő feje alatt átnyúlva hüvelyk- és mutatóujjával gyűrűszerűen fogja át a csecsemő bal vállát. Ezáltal biztonságban lehet tartani őt, a jobb kéz pedig szabadon marad. Először az arcot, fejet, nyakat, majd a végtagokat mossuk meg, legvégül a nemi szerveket és a végbéltájat.
Ugyanazzal a gyűrűs fogással megtartva a hasára is lehet fordítani a csecsemőt, így a háta és a fartájék is jól megmosható. A fürdetés az első hetekben ne tartson tovább 5-10percnél.
A vizes csecsemőt burkolja be törülközőbe, és dörzsölés nélkül gyengéden itassa le róla a vizet.
Először a fejét és a karjait tegye szabaddá, a hajlatokat finoman hintőporozza be, majd adja rá az odakészített ruhákat.
A karokat a fej mellé emelve hasra lehet fordítani, a ráncokat, egyeletlenséget elsimítva kell zárni a hátul nyitott ruhadarabokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás