Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Fürdetés – fül, orr, szem tisztítása

Fürdetés – fül, orr, szem tisztítása

A fülkagyló ráncaiba gyakran látható piszok vagy váladék, amit kamillateás vagy olajos vattával lehet kitörölni. A pálcikára csavart vatta (fülpiszkáló) sérülést okozhat, a külső hallójárat nyílásának tisztítását is óvatosan végezzük.
Fürdetés után óvatosan kitörölhető az orrban meggyülemlett, beszáradt váladék. A vattát ne dugja mélyre, a csecsemő kitüsszögi a mélyebben lévő váladékot.
A szemet csak akkor kell tisztítani, ha váladékos. Jól kinyomott kamillás vattával a fül felől az orr irányába haladva töröljük a szemhéjakat. Ugyanazzal a vattával ne menjünk még egyszer végig, használjunk új, tiszta vattát.
A legtöbb csecsemő néhány hét után élvezi a fürdést akkor is, ha kezdetben sír a vízben. A fürdetés közös alkalom a szülőkkel való játékra és együttműködésre. A langyos vízben való mozgás testi öröme elősegíti a csecsemő pszicho-motoros fejlődést, a szülőkkel átélt közös élmény erősíti a családi összetartozás érzését. A szülők élvezzék együtt a pancsolást, beszéljenek, énekeljenek gyermeküknek. Magyarázzák el mit csinálnak: “Most megmosom a kezedet, beszappanozom a lábadat”. Minden művelethez, különösen a második félévben gyermekdalokat lehet énekelni. Sok szép népdalból választhatunk: a fürdetéshez például a “Kiskacsa fürdik”, az öltözködéshez pedig a “Bújj, bújj zöld ág”. Ezekkel a korai tapasztalatokkal az érzékletek útján szerzett kellemes élményekkel a szülők játékosan tanítják a gyermeküket. Az érzékelés alapvető fontosságú, a későbbi beszéd és olvasás feltétele. Alkalmat kell adni a csecsemőnek arra, hogy tanuljon meg dolgokat észrevenni és cselekedni. Mindez a jövőbeli tanulásnak az alapja.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás