Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Füvek tulajdonságai

Füvek tulajdonságai

A füvek virágzata nagyon változatos. Itt a jellemző típusokat említettük. A virágzati típusok kombinálódnak, átmeneti formák alakulnak ki, de a virágzat alapja a füzérke marad.
A toklászok csúcsán vagy hátán szálka fejlődhet, mely élettant szerepén kívül díszíti a virágzatot. A füvek virágzata olyan szín- és forma együttes, melynek könnyed vonalait, sajátságos szépségét más növényfajnál nem találjuk meg.
Az élettani csoportosítás szerint vannak egynyári, áttelelő egyéves és évelő füvek. Az elnevezések önmagukat magyarázzák: az egynyári tavasszal kihajt, őszre termést érlel és elpusztul. Az áttelelő már ősszel kihajt, áttelel és a következő őszig él. Az évelők több évig élnek.
Az egynyári és áttelelő fajok elhullatják terméseiket és így terjednek. Az évelők tarackkal, rhizómával vagy gyökértörzzsel terjeszkednek vagy telepíthetők. Ezek a tartalék-táplálóanyagokat gyűjtő módosult szárképletek a föld alatt fejlődnek. Egymástól főképpen vastagságukban különböznek.
Legvastagabb a gyöktörzs és legvékonyabb a tarack. Rövidebb-hosszabb szártagúak. A rajtuk fejlődött allevelek hónaljából törnek felszínre a hajtások, és a csomóknál fejlődnek a mellék- vagy járulékos gyökerek. A hajtások rügyei már ősszel megjelennek. Ekkor leválaszthatunk egy-egy gyökeres darabot és új helyre telepíthetjük.
A gyöktörzzsel, rhizómával vagy tarackkal terjedő füvek kisebb-nagyobb felületeket évek alatt beborítanak, viszont a zsombékoló füvek függőleges vagy ferde gyöktörzséből vagy rövid szártagú tarackjaiból csokrosan törnek elő a hajtások és bokrosán fejlődnek. A díszfű fajok között mindkét fejlődési forma előfordul. Telepítésük ennek megfelelően különbözhet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hortenzia

A hortenzia a hortenziafélék népes családjába tartozó igencsak szép virágú növény. Őshazája eredetileg Ázsia volt, …

Hozzászólás