Kezdőlap / Vitaminok / G-vitamin

G-vitamin

G-vitamin, vagy másként B2-vitamin. Egy vitamin, ami riboflavin néven is ismert.
Mivel a B-vitaminok csoportjába tartozik, nem raktározódik el a szervezetben, nem halmozódik fel, így folyamatosan pótolni kell. Az utánpótlásról úgy gondoskodhatunk, ha sok tejterméket (tejet és sajtokat), vagy sok zöldséget fogyasztunk. Kiváltképp a hüvelyes és leveles zöldségek (spenót, saláta) tartalmaznak sok G-vitamint. Egyéb élelmiszerekben, például a tojásban, májban, gombában, mandulában, élesztőben is nagy mennyiségben található, de vitaminkészítmény formájában is garantálhatjuk a bevitelét.
A G-vitaminnak nagy szerepe van az anyagcsere folyamatokban, elengedhetetlen a növekedéshez, szaporodáshoz. Nélkülözhetetlen a szervezet energiatermeléséhez, a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásához. Egészségesebb lesz tőle a haj, a bőr, a köröm. Ez a vitamin részt vesz a szöveti légzésben és a vérképzésben is. Terhes és szoptatós anyukák esetében jótékony hatása van, mivel csökkenti a terhesség során felmerülő görcsöket. Szervezetünknek szüksége van rá, mert javítja a látást, és csökkenti a szemünk fáradékonyságát.
Napi ajánlott bevitel mennyisége 1,2-1,7 mg. Ha nincs belőle elegendő mennyiség a szervezetben, akkor először a szem jelzi ezt: égő, viszkető érzés, látásgyengülés, szemviszketés, szemvörösödés léphet fel. A nemi szervekben is elváltozást okozhat, mégpedig bőrhámlást a herezacskó környékén vagy hüvelygyulladást. A G-vitamin hiányára utal a száj környékének kiszáradása, az ajkak repedezése, a nyelv érzékennyé válása. Ha valaki kevés húst, vagy tejterméket fogyaszt, esetleg hosszan diétázik, annál valószínű a B2-vitamin hiány fellépése.
A G-vitamint a bélflóra is elő tudja állítani, ám ha felborul a bélflóra egyensúlya, például huzamosabb idejű antibiotikumos kezelést követően, akkor leáll a G-vitamin termelődés. Fokozott veszélynek vannak kitéve a cukorbetegségben szenvedők, az ő szervezetükből hamarabb kiürül a B2-vitamin.
Felszívódását gátolja az alkohol, a dohányzás, a fogamzásgátló tabletták, de ellensége a víz is, hiszen forralás hatására oldódik.
Mérgező hatása nem ismert, nagyobb mennyiség bevitele esetén viszketés, égető/szúró érzés, zsibbadás jelentkezhet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Hozzászólás