Kezdőlap / Nemibetegségek / Genitális szemölcs – Condyloma acuminata- Hegyes függöly

Genitális szemölcs – Condyloma acuminata- Hegyes függöly

A mai szexuálisan szabad világban nagyon sok nemi betegség újra felütötte a fejét. A Genitális szemölcs is ismét nagyobb számban okoz megbetegedéseket világszerte.
A szemölcs kórokozója a Human Papilloma Vírus. A lappangási ideje 3 hét és 8 hónap között változik. Főként a nemi szerveken és a végbél tájékán apró szemölcsök jelenek meg és gyorsan növekednek. Mind két nemnél jelentkezik. A férfiaknál a nemi szerven a nőknél viszont nagyobb problémát is okozhat, mert mind a külső mind a belső nemi szervet érinti. Égő, kellemetlen, néha viszkető érzés léphet fel. Az idő elteltével pedig méhnyakrákot is okozhat.
A fertőzés főleg nemi úton terjed, de közvetve közös fürdőzéssel, ruhaneművel vagy törülközővel is terjedhet.
Kezelése: Vegyi anyagokkal (ecseteléssel) vagy sebészeti úton történik. Fontos, hogy a kezelést megfelelő ideig történjen, mert a betegség könnyen kiújulhat. Ha újra jelentkeznek a tünetek a kezelést meg kell ismételni.
Megelőzés szempontjából fontos a szexuális partner ismerete valamint a fertőzés elkerülése óvszer használattal vagy monogám életmóddal. Ez a fajta fertőzés főleg azoknál okoz sokszor problémát akik a partnerüket sűrűn cserélik.

Szövődményei lehetnek :
• A szeméremtest, hüvely, rosszindulatú daganata
• Fityma, hímvessző makkjának rosszindulatú daganata
• bőr és a bőralatti szövetek helyi fertőzései
• Bőrtályog kialakulása
• Húgycsőszűkületet okozó szemölcsök kialakulása
• A hímvessző fekélye

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Hozzászólás