Kezdőlap / Rákos megbetegedések / Wilms tumor más néven Nephroblastoma

Wilms tumor más néven Nephroblastoma

 

Nephroblastoma, vagy a Wilms tumor, a leggyakoribb hasi tumor gyermekkorban. A gyermekkori daganatok 6%-ért felelős. Általában fájdalommentes. Gyakran a gyermekorvos a rutin vizsgálat során vagy a szülők veszik észre fürdetés, játék során. A daganat a bordák alatt a hasban egy kemény elváltozás. Jellemző lehet a hasi fájdalom, esetleg véres vizelet, magas vérnyomás.

Wilms tumor kezelése műtéti úton.

Ha felmerül a gyanú az orvos először hasi és mellkas CT-t ír elő. A CT alapján megállapítják, hogy az elváltozás hol helyezkedik el a hasüregben, valamint merre terjedt már tovább. Leggyakoribb áttéte a tüdő. Ezt követően a műtét előtt hasi ultrahang vizsgálat történik, hogy kizárják annak lehetőségét, hogy a daganat az érhálózatba ne fonódjon bele.
Ha az ultrahang azt mutatja, hogy a daganat a vese vagy a szív vénáját is érinti a műtét előtt kemoterápiát alkalmaznak, hogy a tumor összébb menjen és könnyebb legyen az eltávolítása. A kezelés mennyisége függ a daganat állapotától. Milyen nagy és milyen stádiumban van.
Ha a daganat a vesét is érinti az orvosok a vese és a körülötte lévő nyirokcsomók eltávolítását is elvégzik. 5-7% ezeknek a betegeknek a daganat mind a két veséjét érinti.

Általában kétoldali daganatoknál biopsziát, és kemoterápiát is végeznek mielőtt részleges vagy teljes reszekció végeznek a veséken. Miután a daganat méretét megállapították és a szövettani vizsgálat beazonosította a tumor fajtáját a beteg részt kemoterápiának és sugárkezelésnek vetik alá ez a kombináció jelentősen emelte a túlélési esélyét a Wilms tumornak az elmúlt 10-15 évben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatimukokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. …

Hozzászólás