Kezdőlap / Gombás betegségek / Gombás betegségek

Gombás betegségek

A gombabetegségeket mikózisnak nevezzük, és négy fő csoportba bonthatjuk:
1. Felületi mikózisok a gombák által okozott,
2. Cutan mikózisok vagy dermatomycoses, lábgomba és ótvar, ahol a növekedés csak a felszíni rétegeiben történik meg,
3. Subcutan mikózisok behatolnak a bőr alá és kiterjedhetnek kötőszöveti és csontszöveti részekre is,
4. A szisztémás vagy mély mikózisok képesek megfertőzni a belső szerveket és a széles körben szétterjedni az egész testben. Ez a típus gyakran halálos kimenetelű.

A leggyakoribb típus világszerte a sporotrichosis, amely leggyakrabban a kertészek és a mezőgazdasági termelők körében elterjedt, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek. Ez egy krónikus fertőzést okozó gomba, melynek három fajtája ismert.

Egyéb formái a bőr alatti mikózisokban fordulnak elő főleg a trópusokon és a szubtrópusi éghajlatú földrészeken. A kezelése nehéz és gyakran sebészeti beavatkozással lehet csak eltávolítani a „sérült” szöveteket.

A következő gombás fertőzés neve a Dermatomycoses mely egy felszíni gombás fertőzés, és a hajat, vagy a körmöt ’támadja’ meg. A Tinea latin szó jelentése féreg, mert a fertőzések valójában féreg szerű paraziták okozzák, Például:

tinea capitis – haj fertőzése leggyakrabban iskolás gyerekeknél fordul elő;
tinea corporis szintén – pikkely sömör;
tinea pedis – lábrészen fordul elő;
tinea cruris – nemi szervek fertőzése;
tinea barbae – fizimiska avagy szakállak;
tinea unguium vagy onychomycosis köröm vagy körömház fertőzése;

A szisztémás mikózisoknak két alapvető formája különböztethető meg – légúti és szöveti. Ha nem kezelik, akár halálos kimenetelű is lehet. Sebészi eltávolítása a tüdőelváltozásoknak hasznos volt egyes esetekben. Egyéb szisztémás mikózisok a következők:

Coccidioidomycosis (völgyi láz) okozója Coccidioides immitis, egy olyan gomba mely a sivatagos területeken található, de elterjedt a Dél-Nyugat Amerika és Közép-és Dél-Amerikában egyaránt. Ezek olyan spórák melyek a sivatagi szél által szállítódnak.

Histoplasmosis okozója a Histoplasma capsulatum, Ez a legelterjedtebb az Ohio folyó és a Mississippi folyó völgyében, ahol a vizsgált páciensek legalább 80%-a már fertőzött. Enyhe tüdőgyulladások jellemzik.

Blasztomikózis okozója a gomba Blastomycoses dermatitidis. Ez az embert légúti vonalon képes megfertőzni. Légúti fertőzések, bőr elváltozások is megjelenhetnek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply