Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Gombás lábfertőzés

Gombás lábfertőzés

A lábujjak közti és alatti lágy részekre kiterjedő gombás fertőzés. Előrehaladott állapotban a körmöket is megtámadja. Fertőző, rendszerint azok kapják meg, akik nyilvános helyeken zuhanyozóban, tornateremben, uszodában – mezítláb közlekednek. A lábizzadás súlyosbítja a fertőzést, mivel a gomba, amely a test más részein koszmót idéz elő, meleg, nedves közegben jobban fejlődik.

Súlyosnak tekinthető-e?

Gyakori betegség, gyógyítása egyszerű kezelést, alapos higiéniát igényel. Fertőző jellege miatt azonban gyors cselekvésre van szükség, nehogy a fertőzés tovább terjedjen.

Mi a teendő?

Ha a gyermeknek viszket a lábfeje, vizsgáljuk meg a lábujjak közötti és alatti területet, vannak-e fehér hólyagok rajta, látunk-e elszíneződést.
Látunk-e hólyagokat a gyermek talpán és sarkán, felrepedezett-e ott a bőr?
Vegyük szemügyre a lábkörmök állapotát.
Mossuk meg alaposan és töröljük meg szárazra a gyermek lábát, szórjuk be hintőporral vagy kenjük be az előírt kenőccsel.
Ne engedjük a gyereket mezítláb járni, míg a lába rendbe nem jön.
Mossuk ki naponta a gyermek törülközőjét és a fürdőszoba-szőnyeget.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a gyermek talpára is átterjedt a fertőzés, vagy eltorzultak, sárgás színűek lettek a körmei, forduljunk mihamarább orvoshoz. Keressük fel akkor is az orvost, ha a házilagos kezelés két-három héten belül nem vezet eredményre.

Tünetek
• Fehér, hólyagos bőr a lábujjak között és alatt.
• Viszket, vakarás hatására kifakad, és kivörösödött, nedvező bőr tűnik elő.
• Száraz, hámló bőr, főleg a talpon.
• Vastag, sárga lábkörmök.

Mit várhatunk az orvostól?

• Ha a gomba megtámadta
a lábkörmöket, az orvos olyan gomba elleni gyógyszert ír elő, amelyet sokáig, esetleg kilenc hónapig is szedni kell. Néha csak a körmök eltávolítása vezet gyógyuláshoz.
• Ha az otthoni kezelés eredménytelensége okán fordulunk orvoshoz, ő hatékonyabb gomba elleni szert ír fel, és tanácsot ad, mit kell tennünk a megfelelő lábhigiénia érdekében.

Hogyan segítsünk?

• Legyen gondunk rá, hogy a gyermek mindennap tiszta – lehetőleg természetes anyagból: pamutból, gyapjúból készült – zoknit
vegyen fel.
• Ügyeljünk, hogy a gyerek naponta cserélje cipőjét, különösen a strapacipőjét, hogy az ki tudjon száradni, mielőtt újra viseli.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás