Kezdőlap / Gombás betegségek / Gombás megbetegedések

Gombás megbetegedések

Erről a szóról valahogyan mindig a szégyen jut eszembe. Az ember bizony nem büszke rá, és ha teheti, titkolja. Pedig kicsiny hazánkban minden második embert, azaz lakosságunk csaknem 54%-át érinti. Az emberi szervezetre veszélyes gombák száma ma már kb. kétszáz fajra terjed ki.
A gombák megbújhatnak bőrünk valamennyi felszínén. Leggyakrabban testhajlatokban, ujjközökben, a körmökön, a nyálkahártyákon, a szájban, a nyelven és a nemi szerveken. Elszaporodhatnak a nyelőcsőben, a gyomorban és a belekben is. Súlyos esetben a vérkeringésben is létrejöhet a gombák keltette vérmérgezés.
A gombák éppen olyan betegségokozók, mint a baktériumok és a vírusok. Kialakulásuknak alapvető feltétele az immunrendszer meggyengülése. A rengeteg gombás betegség között akadnak olyanok, amelyek ránézésre is felismerhetők, mások ellenben csak laboratóriumi vizsgálattal azonosíthatók.
Hatékony védelem fontos része a megelőzés: az étrend helyes kialakítása, a higiéniás előírások betartása, a bőrgyógyászatilag ajánlott kozmetikumok használata, melyek jól védenek a kórokozók terjedése ellen.

Viszont a gombák nem csak a bőrfelületet támadhatják meg! A haj, köröm, szőrzet kellemetlen tünetekkel jár, viszont kozmetikailag kezelhető. Higiéniánk és gombás megbetegedésünk elkerülése, természetes egészségünk megőrzése érdekében kiemelkedően fontos szerepet fordítsunk a megfelelő kozmetikumok, tisztálkodási szerek választására.
Itt a nyár, és a meleg nem csak a strandolásnak, hanem a gombáknak is kedvez. Közös zuhanyzók, strandok, uszodák, klíma.
Mivel a gombák többsége meleg, nedves helyeken telepszik meg, ezért ügyeljünk a jól szellőző ruhadarabok megválasztására és az érintett bőrfelület szárazon tartására. A műszálas ruhaneműk viselése kánikulában elősegítheti a gombák elszaporodását. A gombás fertőzés átterjedésének megakadályozására mindig használjunk lábbelit, hiszen a bőr közvetlen érintkezése a zuhanyzók felületével az atléta láb kialakulásának a legnagyobb rizikóforrása. Zuhanyzás és fürdés után a testhajlatokat, a lábujjak közét, a körmöket alaposan töröljük szárazra, ne hordjunk túl szoros cipőt, belsejüket pedig ajánlott gombaellenes spray-vel kezelni a láb és körömgomba kialakulásának megelőzése miatt. Számos korszerű készítmény áll rendelkezésünkre, a betegség különböző megjelenési formáinak megfelelően. A bőrt érintő fertőzések kezelésére általában elegendőek a vény nélkül kapható, helyileg alkalmazandó szerek, kenőcsök, krémek, míg a köröm fertőzéseire receptköteles gyógyszerek szükségesek.
Tehát élvezzük a nyarat, a jó időt, de figyeljünk oda bőrünkre, egészségünkre, óvjuk a fertőzésektől…

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply