Kezdőlap / Gombás betegségek / A hüvelygomba

A hüvelygomba

Nő társaim! Valljuk be, rettegett tudat számunkra ez a betegség és bizony nem vagyunk büszkék rá, sőt, szégyelljük. Pedig a nők 75%-át érinti és valakinél többször is visszatér.
A tévhitekkel ellentétben csak 5%ban terjed nemi úton, és a kialakulásának semmi köze nincs a tamponhasználathoz.
Hüvelyedben egészséges, normális körülmények között is találhatóak gombák, baktériumok. A normál flóra gombák akkor okoznak fertőzést, ha nagy számban elszaporodnak. Ezt a normál hüvelyi flóra megbomlása vagy immunrendszered meggyengülése válthatja ki. Terhesség, immun- és a daganatos megbetegedések miatti sugárterápiás kezelés, cukorbetegség és más emésztési problémák vagy bizonyos gyógyszerek, antibiotikumok szedése esetében ennek veszélye fokozottan fennáll.
A hüvely gombás fertőzéseit általában a Candida albicans gombafaj okozza, amely a penészgombákkal rokon.
A hüvelygomba gyakori betegség. A hüvelyben él, de ha valamely ok miatt megbomlik a hüvelyi flóra normál állapota, akkor túlszaporodhat, és kialakul a hüvelygombásodás jelensége, tünetei.

Általánosságban leggyakoribb tünetei a külső női nemi szerv fájdalmas, égő, viszkető érzése, főként vizeletürítés vagy nemi aktus alkalmával, valamint a túrós, fehér váladék is.
A candida gomba által okozott fertőzések a hüvely és a méhnyak környékén alakulnak ki. Valójában a szervezet emésztőszerv-rendszerében megtalálható élesztőgombák elszaporodása a kór kiváltója. Minden embernél megtalálható, sőt az egészséges nők 10%-ának még a hüvelyében is kimutathatók candidák. A fertőzés kialakulásakor a hüvely fogékonnyá válik a gombák befogadására, ahol azok tovább terjednek, s a gombák befúrják magukat a hüvely hámjának legmélyebb rétegébe.
A hüvelyi gombásodás kezelésére számos recept nélkül kapható szer is elérhető a patikákban. Első megjelenéskor érdemes az orvost felkeresni, annak tisztázása céljából, hogy valóban hüvelygomba okozza a panaszokat, vagy a kezelés után, ha a tünetek mégsem múltak el, milyen más ok áll fenn, ami a megbetegedést okozta.
Bizonyos nőkben, ha ismétlődően megjelenik a gomba, felmerülhet háttérben fennálló cukorbetegség gyanúja, amelyet az orvos ki kell, vizsgáltasson.
Párod kezelése ugyanolyan fontos, hiszen nemi aktusok alkalmával könnyen visszafertőzhet. Ha visszatérő fertőzésed van, nem elég partneredet kikezelni, legalább annyira fontos a hajlamosító tényezők kiküszöbölése is. Ha testeden máshol is előfordulnak gombás fertőzések, a teljes gyógyulás érdekében feltétlenül törődj azokkal is. Ha terhesség alatt betegszel meg, különösen fontos, hogy kezeltesd,ne hanyagold el magad, mivel a Candida albicans az újszülöttek és főként a koraszülöttek szájüregi és végbél-genitális fertőzését, súlyosabb esetben Candida-szeptikémiát okozhat.Az egészséges étkezéssel is sokat tehetünk a gombás fertőzések elkerülése, illetve az egyensúly helyreállítása érdekében. Ne hordjunk műszálas alsóneműt, és tartózkodjunk a műanyag fóliával ellátott egészségügyi és tisztasági betétektől. Ugyanúgy, mint a nylon harisnyanadrágok, nadrágok, szűk farmerek, fehérnemű gyakori megbetegedést okozó tényezők, melyekben a gombák igen gyorsan szaporodásnak indulnak. A strandruházat is fontos: a fürdés után tanácsos száraz, lehetőleg pamutruházatra cserélni a vizes fürdőruhát, mert a meleg, nedves műszálas anyag alatt hamarabb elszaporodhatnak a gombák. A gombákra érzékeny nőknek nem javasolt az illatosított szappanok, vagy fürdőadalékok használata. Az ilyen adalékok károsíthatják a bőr savas védőköpenyét, amely normális körülmények között véd a kórokozók, így a gombák ellen. Ugyanezen ok miatt kerülendők az intim spray-k és dezodorált intimbetétek. Ugyanúgy, mint a bőr gombás megbetegedéseinél, a hüvelygombánál is elmondható, hogy nem csak a túl kevés, de a túlzott higiénia is káros lehet. A különféle parfümadalékok, valamint a túl gyakori mosakodás, fürdés illetve hüvelyöblítés megzavarhatja a hüvely nyálkahártyájának védekező mechanizmusát, mely így könnyen sebezhető célpontjává válhat a fertőzéseknek. A WC használatánál arra figyeljünk, hogy elölről hátrafelé, tehát a hüvelynyílástól a végbélnyílás irányában tisztítsuk meg magunkat, ezáltal elkerülve, hogy a bélben előforduló gombák a hüvelybe kerüljenek. Amennyiben a tüneteink gombás hüvelyfertőzésre utalnak, minél gyorsabban tegyünk ellene. Nőgyógyászt kell felkeresni terhesség és szoptatás alatt, ha a fertőzés először vagy egy év alatt több mint négyszer fordult elő, illetve ha bizonytalan a tüneteket illetően. A teljes körű kezelés érdekében jó, ha a gombaellenes készítményként hüvelytablettát, vagy kúpot és a külső nemi szervek kezelésére alkalmas krémet is alkalmazzunk. A krém a külső nemi szervek kezelésére alkalmas, így enyhíti a fertőzéssel járó kellemetlen viszketést. Tehát hölgyeim, óvjuk egészségünket és tegyünk ennek megőrzése érdekében!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Hozzászólás