Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Gombásodás: nyáron gyakoribb

Gombásodás: nyáron gyakoribb

Nyáron, a strandolás és vizes sportok csúcsszezonjában különösen gyakoriak a gombás fertőzések. Érdemes komolyan venni ezt a fertőzést, mert sok kellemetlenséget okozhat, és néha igen makacsnak bizonyul.
Ma Magyarországon körülbelül a lakosság felének van valamilyen gombás eredetű panasza, ezen belül a körömágyon megjelenő fertőzés elterjedtsége 15-50 százalék között van. Vagyis nagy esély van arra, hogy életében legalább egyszer mindenki átessen ezen a civilizációs betegségen, amelynek kezelése nem mindig egyszerű. Ráadásul az elhanyagolt kór súlyos szövődményekhez is vezethet.
Amíg az emberek természetes anyagú cipőkben, esetleg mezítláb jártak, szinte ismeretlen volt a lábgombásodás. A modern, rosszul szellőző, szintetikus anyagú lábbelik, harisnyák és zoknik ideális körülményeket teremtenek a kórokozó elszaporodásához, mely a meleg, párás, sötét helyeket kedveli. Vannak hajlamosító tényezők is, amelyek elősegítik a gomba megtelepedését. Ilyenek: a párás levegő, a túlzásba vitt tisztálkodás, a túlsúly, a végtagok gyengébb vérellátása, az izzadás, a stressz, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség. A közös használatú zuhanyozók, fürdők, strandok a fertőzés melegágyai.
A betegség nem szégyen, nem szabad titkolni, mert kezelés nélkül kaput nyithat a bőr súlyosabb fertőzéseinek, kialakulhat belőle makacs ekcéma, orbánc vagy nyirokérgyulladás.
A cukorbetegség fokozottan hajlamosít a gombás fertőzésekre, mert az elhanyagolt betegség miatt megnő a szövetek cukortartalma, kiváló táptalajul szolgálva a gombáknak. Közben károsodik az immunrendszeri falósejtek funkciója, így pedig nem tudják ellátni a védelmet.
A kis hámsérülések is veszélyesek lehetnek, hiszen a rossz vérellátás miatt a bőr természetes regenerálódó képessége igen lassú, így akár fekélyek, elfertőződő sebek is kialakulhatnak.
Ezek elkerülése érdekében mielőbb fel kell keresni a bőrgyógyászt, aki kialakítja a kezelés menetét, mely lehet külsőleg alkalmazandó gyógykészítmény vagy szájon át szedhető gyógyszer, esetleg a kettő kombinációja. A vény nélkül kapható szerek nem minden esetben elegendőek a gyógyuláshoz. Az igazán hatékony terápia, ha tenyésztéses technikával állítják fel a diagnózist, és célzott gyógyszerezést alkalmaznak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply