Kezdőlap / Otthon és család / Szülők / Gond a tanulás?

Gond a tanulás?

Nehezen olvas, vagy felcseréli a betűket, szavakat a gyerek?
Aggódik a szülő, vajon komoly-e a probléma.
A helyes írás, pontos olvasás és számolás mind-mind fontos, hiszen hatással van a felnőttkori életre. A tanulási nehézségek mögött több probléma is rejtőzhet.
Lehet az zavar forrása pszichés eredetű – rossz családi háttér, szülők válása, vagy betegség -, illetve az agy biológiai érése. Ez utóbbi már a beiskolázás első napjaitól felfedezhető.
Mikortól jelent valódi gondot a sokszor figyelmetlenségnek betudott tanulási probléma? A betűket, szavakat egy teljesen egészséges gyermek is felcserélheti.
Tanulási zavarokról van szó akkor, ha a diák az olvasás, írás, illetve számolás megtanulásában sokkal rosszabbul teljesít, mint amit az értelmi képességei alapján elvárhatnak tőle. Ez speciális felmérésekből derülhet ki, melyeket gyakran már az óvodában is elvégeznek.
Ha egy diák diszlexiás, diszgráfiás, vagy diszkalkuliás, kellő odafigyeléssel, szakember bevonásával segíthetünk a problémán.
A diszlexiások hiányosan ismeri fel a betűket és a szavakat, az olvasás szorongással tölti el őket, ezért csak keveset olvasnak. A beszédben a hangokat, írásban a betűket kihagyják, hozzátesznek, lassan, vagy a fordított irányban olvasnak, nem emlékeznek a szöveg tartalmára. Az írás zavarral küzdő gyerekek, nem tanulnak meg helyesen írni, szótagolni, s a szavak betűzése is gondot okoz nekik. Összekeverik a kis és nagybetűket, a rövid és hosszú magánhangzókat. A diszkalkuliások az alapvető számolási műveleteket is nehezen értik meg, nem találják a számok közötti összefüggéseket, a számszimbólumokat. Fontos, hogy időben felfedezzék a zavart így elkerülhető a személyiség sérülése, az agresszivitás, a szétszórtság, vagy nemtörődömség, felnőttkorban esetleg depresszió, vagy komoly elzárkózás az emberektől.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Apává válni

Az anya a terhessége első pillanatától kezdve szoros kapcsolatban van gyermekével. Folyamatosan érzi, hogy benne …

Hozzászólás