Gran Torino

Walt Kowalski csendesen éli jól megérdemelt nyugdíjas éveit. Az egész filmet végigkíséri, hogy megjárta a koreai háborút. Az ölésről nosztalgiázva, ám mégis nagyon szomorúan beszél. A házán az amerikai zászló leng. A sors keze, hogy egykori szomszédjai helyére délkelet-ázsiai bevándorlók költöztek, akiket nem szívesen látott szomszédként kezelt az elején. Elégedetlen mindennel, ami körülötte van: a gyermekei elidegenedtek, a környéken céltalanul lézengő bandák tartják rettegésben a környéket. Az ellentétek kialakulása jelentős mértéket ölt a filmben. A bandáknál fontos a befogadás kérdése. Walt szomszédjaik úgy tartják, hogy a lányok iskolába kerülnek, a fiúk börtönben. Ám a fiú, Thao ezt nem szeretné, ezért a banda haragját el kell viselnie. A sors, hogy a banda feladatul adja neki, hogy Walt Gran Torinoját el kell rabolnia, és akkor bandatag lesz, de a fiú lebukik, a banda mérges lesz rá. Thao anyja ragaszkodik hozzá, hogy Waltnak dolgozzon a fiú, hogy bűneit enyhítse. Így Walt megmenti a fiút a bandától, ám ezzel ezernyi konfliktust okoz. Thao-val egyre jobban megértik egymást, a fiú bevallja neki, hogy nem akar bandázni, tanulni akar, ám ehhez pénz kell. Walt szerezz neki munkát, szerszámokat, de munkából hazafele Thao-t megtalálja a banda, és cigit nyomnak az arcába. Walt mindenáron meg akarja menteni a fiút, ám ezeknek további bűnök lesznek a következményei. Vajon a háborúbeli viselkedést helyre tudja e hozni? Rájön, hogy a koreai háború után is háború következik, aminek egyik célpontja pont Ő.
Walt-nek konfliktusa van a pappal, a pap próbálja gyónásra bírni, mert Walt feleségének ez volt az egyik kívánsága, ám ő hajthatatlan. Amikor már kitör az életben a háború, akkor meggyón a papnak és megbékél vele.
Egyik nagy kérdést bogozza a film, hogy az emberek félnek a maffiától, és nem mernek beszélni, mert mindenki csak saját magát menti. Mindenkinek vannak elvei és nézőpontjai, és általában mindenki fél, mert nem akar meghalni. A hirtelen harag rossz tanácsadó, ezért Walt lenyugszik mielőtt végső tettét elkövetné, majd biztonságba helyezi azokat, akiket szeret, meggyónja bűneit. Majd kiáll a banda elé fegyver nélkül, elmondja a véleményét, felkészül mindenre, ezzel kivívja a közelben lakó emberek figyelmét, egy cigire akar rágyújtani, erre a mozdulatra, a banda sor tűzet ereszt rá. Hősi halált hal, és ezzel meggyőzi az embereket, hogy nem mehet tovább az, hogy nem beszélnek. Így a banda rács mögé kerül.
Végül Thao elérheti mindazt, amit megálmodott, Walt ráhagyta a Gran Torinot, és örök emlékként őrzi egy komisz öregember életét, aki feláldozta magát, pont azokért, akik fajtájával megvívta a háborút évekkel ezelőtt.

A temetésén elhangzott foszlány:
„Walt Kowalski egyszer azt mondta nekem, hogy én semmit nem tudok Életről, vagy Halálról, mert én egy túlképzett, 27 éves szűz fiú vagyok, aki babonás öregasszonyok kezét szorongatja, és örökkévalóságot ígérget. Hát Walt egyértelműen az az ember volt, aki nem rejtette véka alá a véleményét. Igaza is volt! Én igazából semmit nem tudtam Életről és Halálról. Amíg meg nem ismertem Walt-ot. És meg is tanultam!”

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Shrek 4.

A monoton papás-mamásba és a cukormókus bébik nevelgetésébe belefásult Shrek kitartóan igyekszik betölteni a tökéletes …

Leave a Reply