Kezdőlap / Görögország turisztikai látnivalók / Gürügország látnivalói – Athén

Gürügország látnivalói – Athén

Cikkemben Athént Szeretném bemutatni. Ez Görögország fővárosa. Az ókorban pedig az egyik legnagyobb hatalommal bíró városállam volt. Athén volt Európa első kulturális fővárosa. Nevét Athéné istennőről kapta. Ö a varos védelmezője.
Az ókori görög birodalom fénykorában Athén volt az egész nyugat legjelentősebb kereskedelmi, és kulturális központja. Nem túlzás azt állítani, hogy ez volt a nyugati civilizáció bölcsője. Később a bizánci birodalom nem nézte jó szemmel a sok filozófust, mert nem egyeztek a nézeteik. Felszámolták a filozófiai iskolákat, és Athén hanyatlásnak indult. Annyira, hogy a nagy hatalmú városállamból a keresztes háborúk idejére egy vidéki város szintjére zuhant.
Az idő múlásával egyre jobban fejlődött, majd a II. Világháború alatt a varost elfoglaltak a németek, és hatalmas károkat okoztak.
Mára már újra benépesült a varos, lehet hogy jobban is mint kellene. A népesedés hatására ugyanis nőtt a zsúfoltság, és a környezetszennyezés. Ma Európa egyik legszennyezettebb városa.
Athén jelképe az Akropolisz. Hasonló épületegyütteseket máshol is találhatunk az országban, de ez a leghíresebb. Az ie.5.szazadban Periklész vezetésével a görögök legyőzték a perzsa sereget. Ennek örömére hatalmas építkezésekbe kezdtek. A vezető, és felügyelő tisztet Periklész kapta, a művészeti megoldásokért pedig Pheidiasz volt a felelős.
Periklész a varos újjáépítésekor az akropoliszt állította a középpontba. Ő nem érhette meg, míg a hatalmas alkotás elkészül. Csak a Propülaia és a Parthenón épületeit láthatta halála előtt.
Az épületek restaurálása még ma sem fejeződött be. Az akropoliszt az alábbi épületek alkotják: Parthenón, Erechteion, Niké Temploma, Propülaia, Beulé Kapu, Brauraion, Athéna Ergané Szentélye, Chalkothéka, Arréphoroik lakhelye, Dionüszosz Színház, Pelazgikus fal.
A legviharosabb időket a Pallasz Athénének állított templom a Parthenón élte át. Ezt a keresztények templomként, a török hódítok mecsetként használták, sőt még lőpor raktár is volt, és ekkor egy robbanás is történt itt.
Persze egy cikkben nem lehet vissza adni a város, és a látnivalók szépségét, de remélem kedvet csináltam hozzá, hogy felkeressék ezt a gyönyörű várost.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenger parti üdülés a 9 szigeten

A turisták igen kedvelik a szigeteket , jelen esetben az Égei szigeteket , amelyet főként …

Hozzászólás