Kezdőlap / Gombás betegségek / Gyerekek gombás megbetegedései

Gyerekek gombás megbetegedései

Penicilliosis
A penicilliosis gomba a talajban bomló növényzetben, valamint a levegőben is jelen van. Tüdőgyulladás szerű tüneteket okozhat és bőrkiütéseket az arcon, a törzsön, a karokon és lábakon. Vér- és szövetvizsgálattal lehet felállítani a diagnózist.

Phaeohyphomycosis
Phaeohyphomycosis gomba által okozott fertőzések gyakran járnak a bőrkiütéssel, egyes esetekben megjelenhetnek az orrjáratokban és az arc melléküregekben is. Megfertőzhetik az agyat, a csontokat és a szívet is. (szívbelhártya-gyulladás). Kisebb fertőzések előfordulhatnak olyan gyerekeknél is, akiknek egyébként egészséges a védekező rendszerük, de legyengült gyerekek esetében nagyon súlyos betegség is kialakulhat belőle. A laboratóriumi vizsgálatok itt sem elkerülhetők, gyógyszeres kezeléssel, esetleg a fertőzött bőrfelület műtéti eltávolításával gyógyítható..

Trichosporonosis
A trichosporonosis, gomba megfertőzheti a tüdőt, a szívet vagy bekerülve a véráramba az egész szervezetet. A gomba Trichosporon beigelii, amely bőrelváltozásokat okoz a törzsön, az arcon és a karokon. További tünetek közé tartozik a köhögés, láz, véres köpet. Ez a kórokozó a talajban található, és a légutakon illetve a gyomor-bél rendszeren keresztül jut a szervezetbe. A fertőzés adott esetben életveszélyes is lehet. Ebben az esetben is gyógyszeres kezelés ajánlott.

Zygomycosis
Mint sok más gombás fertőzés, zygomycosis a is a legyengült gyerekeket támadja meg. Ez is kialakulhat a leukémiás gyerekek és cukorbeteg gyerekeknél. Zygomycosis a gombák által okozott betegség tünetei közé tartozik az orr-és melléküreg-gyulladás. Az érintett gyerekeknél láz és orrdugulás fordulhat elő. Ha a fertőzés megtámadja a tüdőt vagy az agyat, kialakulhat tüdőgyulladás, rosszabb esetben görcsök, bénulás. A szokásos laboratóriumi vizsgálatok mellett váladék-vizsgálat és biopszia is lehet a betegség pontos feltérképezése érdekében. Gyógyszeres kezelés, esetleg a fertőzött szövetek műtéti eltávolítása vezethez a gyógyulás felé.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply