Kezdőlap / Gombás betegségek / Hüvelyi gombás fertőzés

Hüvelyi gombás fertőzés

Hüvelyi gombás fertőzés
Minden nő életében legalább egyszer előfordul, hogy összeszedi ezt a kellemetlen megbetegedést.
A főbűnösök a sarjadzógombák. Tünetek között a fehéres folyás a túró szerű váladék amelyek rendszeresen vagy időközönként jelentkeznek. Tünetei lehetnek még szeméremtesti égés, közösülési fájdalom valamint viszketés. A fertőzés a hugyutakat is elérheti ami hólyaghurutot okoz.
A hüvelyi gombás fertőzés egyes embereknél többször is visszatérhet.
Erre több magyarázat is van.
A hormon változások segíthetik a fertőzés kialakulását. Ilyen a menstruáció, a fogamzásgátló tabletták hatása vagy a terhesség. Ezekben az esetekben a hormonszint magasabb és a hüvely kémhatása savasabbá válik, ami a gombáknak nagyon kedvező.

A legyengült immunrendszer is segít a gombák megtelepedésében. Ilyenkor a szervezet nem tud megfelelően reagálni a veszélyre. A Candida albicans maga is képes legyengíteni a szervezet immunrendszerét.
Allergiás betegségek is emelik a megbetegedés lehetőségét. Vizsgálatok igazolták, hogy a virágporra allergiás nők nagyobb százalékban fertőződnek vissza.
A visszatérő fertőzésben szerepet játszhat a férfi partner is. A gyakran visszatérő fertőzésnél a férfi partner kivizsgálása és kezelése is szükséges.
Ezeken kívül az életvitel is szerepet játszhat a gombás hüvelyi fertőzések kialakulásában. Ilyen a súlyfelesleg, a cukorbetegség, gyakori nemi élet, terhesség, szteroidos kezelések, sok antibiotikum használat, menstruáció utolsó hete, műszálas alsóneműk, sok szénhidrát fogyasztás, rosszindulatú daganat, nem megfelelő tisztálkodás.

Kezelés és megelőzés:
1. Rendszeres hüvelyöblítés. A patikákban megvásárolható tabletta segítségével , mely vízben oldva híg tejsav vizes oldata. Ezt tisztálkodás követően a hüvelybe kell juttatni mindaddig, amíg a panaszok megvannak.
2. A patikákban kapható Canesten hüvelytabletták ezt a hüvelybe kell felhelyezni lefekvést követően.
3. A kezelést Nizoral tablettával is végezhetjük. Melyet havonta 5 napig kell alkalmazni.
4. A tünetek elmúltával is figyelni kell a visszafertőződés elkerülésére és érdemes használni Ovulobact nevű hüvelytablettát valamint tejsavas hüvelyöblítést alkalmazni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply