Kezdőlap / Nemibetegségek / Sankroid vagy más néven lágyfekély

Sankroid vagy más néven lágyfekély

Ezt a nemi betegséget a Haemophilus ducreyi baktérium okozza. Nagyon fertőző. A korokozó szexuális érintkezés útján jut a szervezetbe. A mai világunkban egyre jobban elterjedt a fejlett társadalmakban is. Főként a prostituáltak terjesztik. Szülő nő is megfertőzheti magzatát szülés közben, ezért ilyen esetekben császármetszést végeznek.

Tünetei: Az első jelek 3-7 nappal jelennek meg a fertőzés követően. A végbél és a nemi szervek környékén apró hólyagok alakulnak ki melyek fájdalmat okoznak. Ezt követően kifakadnak és fekéllyé alakulnak. A lágyék nyirokcsomói begyulladnak majd ezt követően eltályogosodnak. Egy idő után a tályog kifakad. A nőknél a tünetek nem olyan szembetűnőek. Gyakran csak a közösülés közbeni fájdalom és folyás tapasztalható. A fekélyeket nehéz más nemi betegségek tüneteitől megkülönböztetni ezért laboratóriumi vizsgálat szükséges.
Kezelése: Antibiotikumos injekció kúra. Az injekciótkúrát 7 napon keresztül 6 óránként alkalmazzák. A megdagadt lágyéki nyirokcsomókból a gennyet fecskendővel leszívják. A sebek gyógyulási ideje kb. 2 hét.
A kezelés követően az orvos a beteget még 3 hónapig megfigyelés alatt tartja, mert a betegség könnyen kiújulhat. Fontos, hogy a kezelt a partnereit bevonja a kezelésbe. Fontos hogy a kezelés ideje alatt nemi kapcsolatot nem lehet élni.
A HIV betegeknél ez a fajta megbetegedés kockázata nagy.
A betegség elkerülése érdekben a partner megfelelő ismerete és a biztonságos nemi védekezés szükséges.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Hozzászólás