Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Gyomorhurut és bélhurut

Gyomorhurut és bélhurut

A gyomor-, bélhurut az említett szervek gyulladása. Főbb tünetei émelygés, hányás, hasmenés, hasgörcs és étvágytalanság.
A gyomor-, bélhurut leggyakoribb kórokozója gyerekeknél a Rotavírus, amely közösségen belül igen gyorsan terjed. A gyomor-, bélhurut baktériumfertőzés következménye is lehet, ami gyakran ételmérgezést kiváltó fertőzött élelemre vagy vérhas tüneteit is okozható kórokozókra vezethető vissza. A gyomor-, bélhurut egy másik fertőzés – például influenza vagy akár húgyúti fertőzés – részjelensége is lehet, amikor is a kórokozók vagy azok része (az ún. toxinok) a vérárammal jutnak a bélbe. Ilyenkor az alapbetegség tüneteihez hányás és hasmenéstársul.
Csecsemőkorban a gyomor-, bélhurut gyakoribb a mesterségesen táplált kisbabáknál, ami rendszerint az étkezési kellékek hiányos
fertőtlenítésének a következménye.

Súlyosnak tekinthető-e?

A gyomor-, bélhurutot gyermekeknél, elsősorban csecsemőknél komolyan kell vennünk, mivel a hányás és a hasmenéstünetek igen hamar kiszáradáshoz vezetnek.

Mi a teendő?

Koplaltassuk a gyereket.
Negyedóránként teáztassuk. Fektessük ágyba, tegyünk az ágya mellé hánytálat. Ügyeljünk rá, hogy a vécéhasználat után mosson kezet a gyermek, mert így megakadályozhatjuk a fertőzés terjedését.
Mivel gyermekekről van szó, így előfordulhat, hogy a szülő tisztítja meg vécé használat után a gyermek fenekét.
Legyünk elővigyázatosak és a felnőtt se hagyja ki a kézmosást.

Tünetek

• Hányás.
• Émelygés.
• Hasmenés (lehet véres vagy nyálkás)
• Hasgörcsök.
• Étvágytalanság.
• Láz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply