Kezdőlap / Divat-szépség / Ékszer / Gyöngyszövésre fel!

Gyöngyszövésre fel!

Egyre nagyobb divat lesz újra a kézzel készített nyaklánc, karkötő, fülbevaló viselése. Akinek nem olyan ügyes a keze, még ő is tud készíteni egyet-egyet magának otthonra.
Többféle technikával lehet ezeket az ékszereket elkészíteni. De itt most a gyöngyszövés lesz kiemelve, mivel azt kevesen csinálják, mert kevesen értenek hozzá. Sok embernek fogalma sincs róla, hogy mi is az valójában. Pedig nagyszerű dolgokat lehet készíteni gyöngyszövéssel!
Először is a szövőkeretet kell megvásárolni. Ha ez nem megy, semmi baj, elég egy kemény lapot keresni, vagy egy nagyobb hungarocellt, és arra feltekerni annyiszor a cérnát, ahány szem széles lesz a karkötő. De megemlítem, ha például 8 szem széles lesz, akkor 9-szer kell feltekerni.. Nagyon fontos, hogy a láncfonalat egyenletesen és feszesen vessük fel, különben laza lesz az egész. És úgy nem lehet szépen dolgozni.
Ha ez megvan, kezdődhet végre a szövés! A gyöngyfűzőtűre felveszünk annyi szem gyöngyöt, ahány fonalköz van a táblán. Majd ezután a láncfonalak mögé vezetjük a tűn levő gyöngyöket nagyon óvatosan, és a fonalak mögé illesztjük szépen finoman a gyöngyszemeket. A következő lépés az lesz, hogy ugyanezen a soron visszafelé végigmegyünk, úgy, hogy a tűt most a láncfonalak fölött húzzuk el. Így mindegyik gyöngyben kettő szál fut.
Így elkészült az első sor. És minden sort ugyanezzel a technikával kell elkészíteni. Nem nehéz, hamar belejön az ember.
Nagyon fontos még az egyforma gyöngyök használata a szövéshez. Ekkor lesz igazán szép a munkánk.
A szövés befejezése se túlságosan bonyolult. Lehet többféleképpen is. Például: ék alakú befejezés, vagy egyenes befejezés.
Nagyon szép karkötőket lehet ezzel a technikával elkészíteni.

Kapcsolódó fórumok:

Hozzászólás