Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Hogyan csökkentsük a cukorfogyasztásunkat?

Hogyan csökkentsük a cukorfogyasztásunkat?

Ha sikeresen összeállítottunk magunknak egy egészséges diétát, amely gazdag rostokban, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes gabonákban, fehérjékben, hasznos zsírsavakban, akkor valószínűleg azon találjuk magunkat, hogy cukorfogyasztásunkból is visszaveszünk. 
A cukor ingadozást okoz az energiaszintünkben, és súlyproblémákhoz vezet. Sajnos ha az édességek, cukorkák mennyiségét korlátozzuk is, csak fél megoldást jelent. Nem vagyunk ugyanis tudatában, hogy mennyi cukrot fogyasztunk el a nap folyamán. Nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz azonban sok készétel, például kenyér, konzerv zöldségek és levesek, tésztaszószok, margarinok, fagyasztott készételek, gyorsételek, vagy a ketchup. Nézzük, mit tehetünk ez ellen.
Kerüljük a cukros italokat. Egy kb 3,3 dl-es szénsavas üdítő tíz teáskanálnyi cukrot tartalmaz, többet, mint az ajánlott egész napi mennyiség. Próbáljuk ki az ásványvizet egy kevés citromlével vagy gyümölcslével.
Együnk inkább természetesen édes ételeket: gyümölcsöket, paprikát, édesítetlen mogyoróvajat. 
Ha a kész ételek címkéit megnézzük, a cukor különböző formában és neveken fordul elő: nádcukor, kukoricaszirup, juharszirup, gyümölcslé-koncentrátum, barnarizs-szirup, maltodextrin, detróz, fruktóz, maltóz.

A cukor mellett sóból is túl sokat fogyasztunk általában. A sok só magas vérnyomást okoz, és egyéb betegségekhez is vezethet. Jó, ha sófogyasztásunkat legfeljebb 15oo-23oo mg-ra tudjuk csökkenteni naponta. 
A konzerv vagy fagyasztott ételek gyakran az ajánlottnál sokkal több sót tartalmaznak. Sok éttermi és gyorséttermi étel szintén rengeteg sót tartalmaz.
Ha tudjuk, válasszuk a friss vagy a fagyasztott zöldségeket a konzerv helyett. Fogyasszunk kevesebb sós rágcsálni valót, chipset, sós mogyorót. Fokozatosan csökkentsük a só mennyiségét, hogy ízlelőbimbóinknak legyen ideje alkalmazkodni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply