Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Ha nem akar aludni szemünk fénye

Ha nem akar aludni szemünk fénye

A 12-15 hónapos kisbabák egy része valószínűleg már csak egyszer alszik napközben. Az anyukák sokat problémáznak azon, hogy elegendő-e ez a mennyiség, illetve mikorra időzítsék a nappali szundikálást. Szinte már közhely, hogy mint minden felnőtt, minden kisbaba más, különböző szokásokkal, ízléssel, igényekkel, szükségletekkel. Tehát nem egyforma az optimális fejlődésükhöz szükséges alvásmennyiség sem.
Semmiképpen nem szabad erőszakosan alvásra bírni a babát, ha nem eléggé fáradt hozzá. Természetesen, ha majd leragad a szeme az álmosságtól, és csak a makacs tiltakozás munkál benne, akkor nincs pardon, alvásnak kell következnie. Ha ennyire nem látszik álmosnak, akkor elégedjünk meg egy közös csendespihenővel, lapozgassunk mesekönyvet, esetleg hagyjuk egy játékkal babrálni a kiságyában.
Az egyéves gyermek a rengeteg nappali mozgásnak köszönhetően éjjel mélyen alszik, de bizony a szülők nagy bánatára hajnalban már gyakran felébred, és a legkülönbözőbb praktikákkal igyekszik magára vonni álmos szülei figyelmét. Próbáljuk rászoktatni, hogy kedvenc játékával csendben játsszon reggelig vagy esetleg az újabb elalvásig.
Ebben az időszakban este egyre nehezebb lefektetni őkelmét, heves tiltakozásának sírással, hisztivel ad nyomatékot. Van, amikor annyira fáradt, hogy attól nem tud elaludni. A másfél éves kor táján bekövetkező dackorszak tovább nehezíti a helyzetet. A leghelyesebb szülői magatartás a gyengéd következetesség. Az esti fürdés után igyekezzünk nem eltérni a megszokott levezető módszerektől, s mindenképpen kerüljük a lefekvés előtti izgalmas élményeket.
Ha a kis totyogó rendszeresen később alszik el, mint ahogy korábban történt, próbálkozzunk egy kis „csalással”. Estéről estére öt perccel korábban tegyük be a kiságyba, míg végül elérjük a kívánt időzítést.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply