Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Pelenkába vagy bilibe?

Pelenkába vagy bilibe?

A baba fejlődésében az egyik mérföldkő a szobatisztasággal való próbálkozás. Az elsőbabás anyukák nem is gondolják, hogy a pelenkára kiadott pénz semmi ahhoz képest, amit a bilire szoktatás időszakában tisztítószerekre, mosóporra, öblítőre fog költeni. Arról nem is beszélve, mennyi energiára, odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy megfelelő időben ugorjanak, és bilire ültessék szemük fényét. Bizonyossággal meg kell tudni állapítani, hogy a pici szeme valamire való rácsodálkozástól kerekedett-e ki, vagy valami egész más oka van a „holdvilág” tekintetnek.
Gyakran fullad kudarcba a vizslatás, hiszen a baba – eleinte legalábbis – legtöbbször csak akkor jelez, ha már a bugyiban vagy a pelusban van az „eredmény”. Ha pedig ezen ruhadarabok nélkül várták éppen, hogy megtörténjen a csoda, szinte nap mint nap a padlóra vagy a szőnyegre sikeredik a kis- vagy nagydolog. Még kínosabb a helyzet, ha éppen séta, vásárlás vagy más távollét során történik mindez, vagy urambocsá’ vendégségben. A tisztaságmániás baráti család valószínűleg nem veszi majd jó néven sok százezres kanapéjának „megpecsételését”, szélsőséges esetben meg is csappanhat a barátok száma.
Ha már otthon is minden jól megy, sőt idegen környezetben is sikerül megúszni az ilyen baleseteket, az éjszakák még hosszú ideig jelenthetnek nehézséget. A kisdedek éjszakára általában még felkönyörgik magukra a pelust, vagy anyuka is biztonságosabbnak érzi a „csomagot” egy ideig. Ellenkező esetben a morcos, álmos szülőknek éjszakai műsorokkal kell megküzdeni, mint az átöltözés, lepedőcsere, egy kis pityergés, altatás.
A szakemberek szerint nem szabad siettetni a bilire szoktatást, tréfásan azt is szokták mondani: „anyuka, látott már pelenkás bakfislányt vagy kamaszfiút?” Sok-sok türelemmel, szeretettel mindennek eljön az ideje, egyik babánál korábban, a másiknál egy kicsit későbben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply