Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szilárd ételre szoktatás

A szilárd ételre szoktatás

A csecsemő az első 6 hónapban kizárólag anyatejet valamint ennek hiányában tápszert fogyaszt. Ez tökéletesen megfelel igényeinek mindenféle szempontból, főként azért is, mert életkori sajátosságainál fogva még egyéb táplálékot nem tud megfelelően magához venni és hasznosítani szervezete.
Sok szülőnek okoz dilemmát, mikorra tegyék azt az időpontot, amikor először szilárd étellel próbálkoznak a babánál.
Elsősorban a kicsi viselkedését célszerű figyelni. A fogacskák megjelenése, gyakoribb felébredés látható jelei annak, hogy éhes és már nem lakik jól az addig fogyasztottakkal.
Első alkalmakkor mindig csak néhány falatot adjunk, célszerű pépes zöldségekkel, főzelékekkel, gyümölcsökkel kezdeni. Jól megtisztított alma, barack, meggy pürésítve vitamindús tápanyag a kicsi szervezetének. Főzelékek közül a burgonya bevált finomság a babák számára. A sárgarépa, borsó, zöldbab olyan ízzel rendelkezik, mely általában minden baba ízlésének megfelel. Az elkészítés módját tekintve a lisztes sűrítést felejtsük el, a zöldségeket pépesítsük, turmixoljuk, önmaguk anyagával sűrítsük.
Nincs szükség túlzott ízesítésre, a kicsik ebben a korban még nem igénylik a só használatát. A cukortól egyébként is tartózkodjunk, nincs rá szüksége szervezetüknek.
Az allergiák kialakulásának fokozott veszélye miatt az olajos magvakat, a tengeri állatokat, néhány halfajtát, a kecsketejet, a túl sok tojást, az epret és a málnát lehetőleg hagyjuk el az étrendből.
A húsok megkezdésével jobb, ha várunk legalább egy éves korig, akkor is jól átsütve, megfőzve, egészen apró darabokban célszerű tálalni.
Minden táplálékfajtánál fontos a fokozatosság és a mértékletesség. Egyszerre elég, ha egy új ízt megismer a baba. Idővel úgyis kialakul sajátos ízlése és tudtunkra adja, mi az, amit szívesen fogyaszt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás