Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Napozás a babával

Napozás a babával

Minden évben szakértők százai mondják el különböző fórumokon, hogy mennyire ártalmasak a napsugarak bőrünknek, azonban sokan ezt valójában csak akkor veszik komolyan, miután túlestek egy alapos leégésen, esetleg napszúráson.
Ha magunkra nem is figyelünk mindig száz százalékosan, csemetéinkre próbáljunk meg annál inkább gondot fordítani. Hiszen a babák bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, (nem hiába készülnek nekik külön ápolószerek), így sokkal könnyebben sérül is. Ráadásul egy felnőtt könnyebben beletörődik a saját gondatlansága okozta fájdalmakba, ám egy folyton üvöltő csöppség, akit ezután már abszolút nem lehet napra vinni, még a legdrágább tengerparti nyaralást is elrontja. A szülők pedig hatalmas lelkiismeret-furdalást szerezhetnek a nem kívánt rossz emlékek mellé.
Mit tehetünk mindezek elkerülésére? Elsőként mindenképpen igyekezzünk beszerezni egy babáknak készített naptejet (legalább 25 faktorosat), majd ha ez már megvan, használjuk is bátran. A picik imádják, ha foglalkoznak velük, egy játékos kenegetéssel még kacajra is fakaszthatjuk őket. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy bőrük mindig védve legyen, napjában többször is használjuk a védőkrémet, ha sokat vagyunk a szabadban.
Amint elmúlt 10 óra, már igyekezzünk inkább árnyékban maradni, egészen 3-ig, de utána is csak megfelelő védőfelszerelésben merészkedjünk az utóddal a nap alá. A kicsiket napszúrás ellen kalapokkal, sapkákkal védhetjük. Kb. 10 hónapos kor után érdemes a megkötős variációkat beszerezni, hacsak a melegben nem akarjuk amúgy patakzó izzadságunkat némi plusz hajlongásokkal, még erőteljesebbé tenni.
Általában ennyi elég: ha megfelelően bekentük a gyereket a megfelelő krémmel és a megfelelő időben visszük napfürdőzni, akkor baj már nem lehet, de mi van, ha valaki még ezt sem érzi elégnek? A túlságosan aggódó anyukáknak a modern babaipar további védőkészítményeket kínál. Kaphatunk olyan fürdőruhát, kalapot, aminek anyaga szintén véd a káros sugarak ellen, kaphat napszemüveget, de ha teljesen biztosak akarunk lenni a dolgunkba, bedughatjuk egy UV-sátor alá is, csak arra figyeljünk, hogy 3 éves kor alatt ebben az esetben nyáron se hagyjuk abba a D vitamin adagolását és feltétlenül gondoljuk át, valóban használunk-e ezzel a csöppségnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply