Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió

A terhesség a vele együtt járó testi, lelki és hormonális változásokkal együtt rendkívüli módon megviseli a leendő édesanyát még akkor is, ha mindezt a kis jövevény iránt érzett szeretet és várakozás felül is múlja. Nem törvényszerű, de egyre több nőnél jelentkezik a szülést követő néhány napon belül a szülés utáni depresszió tünet együttese. Egészen elképesztő esetekben előfordulhat a baba bántalmazása is, de alapvetően nem ez az általános.
A tünetek felismerése még a közeli hozzátartozók számára sem mindig egyszerű, hiszen a szülés által megviselt szervezet, a kialvatlanság, a kicsiért való aggódás valahol természetesnek tűnik a rokonok számára.
A szülés utáni depresszió kialakulásának számos oka lehet. A szülés közbeni komplikációk, a baba esetlegesen előforduló rendellenessége, vagy a koraszülés egyértelműen megviselik az édesanya idegrendszerét, de a problémák feldolgozásának mikéntje ebben az esetben is személyiségtől függ.
Komolyabb a helyzet, ha a nő egyébként is labilis lelki alkatú. Már korábban előfordult depressziós tünetek, önértékelési problémák, párkapcsolati gondok, a meg nem értettség érzése, anyagi bizonytalanság, túl korai gyermekvállalás, éretlen személyiség mind kockázati tényezőt jelentenek.
Talán valóban a legnehezebb a kimerültség és a depresszió tüneteinek megkülönböztetése, melyhez bizonyos esetekben célszerű orvosi segítséget kérni. Bizonytalanság, döntésképtelenség, indokolatlan hirtelen hangulatváltozások, bezárkózás, feledékenység, szétszórtság, folyamatos kimerültség, szorongásos tünetek adnak igazán aggodalomra okot.
Megfelelő és időbeni felismerés esetén az édesanya akár gyógyszeres kezelés nélkül is hamar talpra tud állni, természetesen ehhez mindenképpen szükségeltetik sok beszélgetés és a házastárs, barátok, család, rokonok támogatása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás