Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Bababiztonság a lakásban

Bababiztonság a lakásban

A statisztikák szerint a legtöbb kisgyermekkori baleset a babákat saját otthonukban éri. Ezért a szülőknek folyamatosan résen kell lenni, hiszen egy kis odafigyeléssel megelőzhető a balesetek nagy része. Fontos alapszabály, hogy mindig figyeljen valaki a gyerekre, egyedül sose hagyjuk a lakásban. Sajnos a közelmúltban több tragikus eset is történt, mikor az otthon, felügyelet nélkül hagyott gyermek kiesett az ablakon vagy éppen bennégett a váratlanul keletkező tűzben.
Már az egészen pici, még nem kúszó-mászó babákat is érhet sajnos baleset. Ebben a korban a leggyakoribb gond, hogy amíg a mama nem néz oda, a baba leeshet a kiságyról vagy a pelenkázóról. Ilyen esetben mindig figyeljük meg, hogy a kicsi felsír-e az eset után, eszméleténél marad-e, illetve nem hány-e az esés után. Mindenképpen konzultáljunk orvossal az esést követően, hiszen szerencsétlen esetben a baba csontját is törheti, vagy agyrázkódást is kaphat.
Amikor a baba elkezd önállóan közlekedni, különösen elővigyázatosnak kell lenni, hiszen a baj sajnos egyik pillanatról a másikra megtörténhet. A kisgyerekek szeretnek mindent megkóstolni, ezért gondosan zárjuk el az orvosságokat, tisztító szereket, hogy a gyermek ne férhessen hozzájuk. A mérgező szobanövényeket is távolítsuk el. Ha a mérgezés gyanúja felmerül, azonnal vigyük kórházba a gyermeket! Apróbb tárgyakkal se engedjük játszani a kicsit, mert könnyen lenyelheti vagy felszippanthatja azokat.
Nagy veszélyforrást jelentenek még a konnektorok, szerencsére ezekhez ma már kaphatóak gyerekbiztos dugók, ezeket használjuk minden esetben. Ha a gyereket ennek ellenére áramütés éri, minden esetben forduljunk orvoshoz! Másik gyakran előforduló baleset a forrázás, ha a baba körülöttünk sertepertél a konyhában mindig bánjunk különösen óvatosan a forró folyadékot vagy ételt tartalmazó edényekkel. Ha megtörténik a baj, minél előbb hűtsük le az érintett testrészt és hívjunk orvost.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás