Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Ha vastagbél gyulladásban van

Ha vastagbél gyulladásban van

A vastagbél krónikus gyulladása, amely fekélyesedéshez vezet, leggyakrabban a 15-35 év közöttieknél alakul ki.
Tünetei változóak, de jellemző a hasmenés, a vért, nyálkát, esetenként gennyet tartalmazó széklet, a görcsös alhasi fájdalmak, a hőemelkedés és a fáradtság. Egyes esetekben vérszegénység, szemgyulladás, bőrtünetek és ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek. A betegség során jó és rossz időszakok váltogatják egymást.
A fekélyes vastagbélgyulladás oka ismeretlen, de kialakulásában valószínűsíthető az örökletes tényezők szerepe. A rohamokat stressz és gyomor-bél rendszeri fertőzések is előidézhetik.
A diagnózis felállítsa vérvizsgálattal és béltükrözéssel történik. Ez utóbbit úgy végzik, hogy a végbélnyíláson keresztül a vastagbélbe vezetnek egy hajlékony száloptikás eszközt, amelynek segítségével szövetmintát is tudnak venni a bélszövetből, további vizsgálat céljára. Kontrasztanyagos beöntést is alkalmazhatnak.
A fekélyes vastagbélgyulladást nem lehet meggyógyítani, de a tünetei gyulladásgátló gyógyszerekkel, például kortikoszteroidokkal, valamint hasmenés elleni készítményekkel enyhíthetők. A betegek egy részének az a tapasztalata, hogy ha nem isznak tejet, javul az állapotuk. A stressz kerülése ugyancsak csökkentheti a rohamok számát.
Noha a vastagbélgyulladás az időről időre jelentkező rohamok alkalmával meglehetősen kellemetlen, az érintettek többsége teljes értékű életet élhet. Az esetek mintegy harmadában azonban a vastagbél olyan mértékben károsodik, hogy el kell távolítani, egyrészt mert fennáll a veszélye, hogy a bélfal átfúródik, másrészt, mert a tartósan fennálló gyulladás növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply