Azbeszttüdő

Az azbesztrostok belélegzése a tüdő porártalmainak bizonyos formáját, az azbeszttüdőt okozhatja.
A megbetegedés mindenekelőtt azoknál alakul ki, akik munkahelyükön hosszabb időn keresztül azbeszttel kerültek érintkezésbe. A betegség progresszív, és aki már megbetegedett, számolnia kell azzal, hogy állapota tovább fog romlani, akkor is, ha a továbbiakban már nem kerül kapcsolatba azbeszttel.
Az azbesztózis köhögési inger, sűrű köpet és légzési nehézség formájában jelentkezik. A későbbiekben a betegség a tüdőfunkciók romlásához, majd légzési elégtelenséghez vezethet. Gyakran kimutatható a tüdőszövet károsodása és a mellhártya lemezeinek megvastagodása. Az utóbbiakat a patológusok pleuroplakkoknak vagy azbesztplakkoknak nevezik. Késői stádiumában a tüdő, illetve a mellhártya rosszindulatú daganata is kialakulhat.
Ha valaki azbesztszálakat lélegez be, akkor ezek eljutnak a hörgők legfinomabb elágazódásáig, és ott gyulladásos reakciót váltanak ki. Mivel a szervezet a nyirokrendszeren keresztül nem tudja eltávolítani a rostokat, kötőszöveti rostokkal vonja be őket, ami viszont a finom bronchusok eltömődéséhez vezet.
Az azbeszttüdő ugyan nem gyógyuló és nem gyógyítható betegség, tünetei azonban különféle gyógyszerekkel enyhíthetők.
A betegséget rendszerint akkor vesszük észre, amikor már előrehaladott stádiumban van. Első tünete, a légszomj eleinte csak fizikai terheléskor, később nyugalmi állapotban is jelentkezik.
Mivel a beteg tüdő egyre kevesebb oxigént tud felvenni a vérbe, a szívre növekvő terhelés hárul, hiszen több vért kell pumpálnia ahhoz, hogy szervezetünket elegendő vérmennyiséggel lássa el.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply