Raynaud-kór

A Raynaud-kór elsősorban a kéz-, ritkábban a lábujjak felületes ereinek rohamokban jelentkező keringési zavara.
A tünetegyüttest rendszerint a hideg váltja ki. Az ujjak artériái hidegben görcsösen összehúzódnak. A vérkeringési zavar fájdalmat és érzészavart vált ki. Az ujjak elfehérednek, elzsibbadnak, érzéketlenné válnak, majd az ujjak bőre lila, szederjes és hideg, nyomásra érzékeny lesz. Az enyhe roham egy-két perc alatt lezajlik, súlyos esetben azonban a görcsös időszak 40-60 percig is eltarthat.
Az érgörcs oldódása után a vérkeringés ismét megindul. Az ujjak átforrósodnak, kivörösödnek, a fájdalom lassan, fokozatosan enyhül.
Az úgynevezett elsődleges Raynaud-kór a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál. Általában a serdülőkorban alakul ki, és az első terhesség után vagy a változó korban elmúlik.
A másodlagos Raynaud-kór egyéb betegségek talaján fejlődik ki. A nőket és a férfiakat egyforma mértékben érinti.
Az elsődleges Raynaud-kór kialakulásának oka ismeretlen. Egyes feltevések szerint a betegséget az erek fokozott noradrenalin hormon-érzékenysége váltja ki. Bizonyos, hogy a szindróma kialakulásában a nemi hormonok is szerepet játszanak.
A másodlagos Raynaud-kór mindig valamilyen egyéb megbetegedés talaján fejlődik ki. Hátterében állhat valamilyen autoimmun betegség, szkleroderma, lupus erythematosus, reumás ízületi gyulladás, érgyulladás, hőérzékenység, esetleg foglalkozási ártalom.
A beteg kerülje a tüneteket kiváltó körülményeket. Óvja kezét, lábát a hidegtől és a nedvességtől, hogy az érgörcs ne alakuljon ki.
A nikotin érösszehúzó hatása miatt a dohányzást lehetőleg mellőzni kell.
Szekunder Raynaud-kór esetén a gyógyulás alapfeltétele az alapbetegség kezelése.
A primer Raynaud-kór enyhe esetben gyógyszeres és fizikoterápiás kezeléssel gyógyítható. Az ujjak vérellátása masszírozással, dörzsöléssel, hideg-meleg váltófürdővel javítható. A keringés értágító gyógyszerekkel serkenthető.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply