Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Hajfesték-allergia

Hajfesték-allergia

A hajfestéket sokan az ősz hajszálak eltakarására használják, míg mások, főleg fiatalabbak az eredeti hajszínük megváltoztatására. Ám vannak, akiknek érzékeny a fejbőre, és enyhébb vagy súlyosabb allergiás reakciókat észlel.
A legtöbb ilyen reakció a hajfestéstől számítva 24 órán belül megjelenik. Ezek közül a leggyakoribb a viszkető fejbőr. További jelek még, ha a fejbőrön hólyagok vagy pattanások jelennek meg. Ekcéma is kialakulhat, ami esetleg tovább terjed a homlokra, az arcra vagy a nyakra. Az allergia sajnos nem csak a fejbőrt érintheti, vannak akik más testrészeken is viszketést tapasztalnak, vagy a szemük bedagad. Hányinger, láz, nyelési nehézségek is az allergia jelei.
Amint ilyen reakciókat észlelünk, azonnal tennünk kell ellene valamit, hogy a tünetek tovább ne súlyosbodjanak. Az első és a legfontosabb, hogy távolítsuk el a festéket, amennyire lehetséges. Mossuk meg a hajunkat enyhe samponnal és öblítsük le alaposan. Ez többnyire rögtön enyhíti a kellemetlen tüneteket. Ha a viszketés nem múlik, és más tünetek is jelentkeznek, forduljunk mielőbb orvoshoz! A kortikoszteroid tartalmú gyulladáscsökkentő készítmények hatásosak, az ilyet orvosnak kell felírnia.
A kellemetlen bőrtüneteket valamilyen nem allergizáló, természetes bőrápolóval érdemes kezelünk, hogy visszaállítsuk bőrünk egészségét. Étkezésessel is csökkenthetjük az allergiás reakciókat: egyes ételek gyógyítóan hatnak a bőrre. Együnk sok gyümölcsöt és zöld, leveles zöldséget, salátát. A sárgarépalé hatásos mind belsőleg, mind pedig külsőleg, az érintett bőrfelületen alkalmazva, más bőrproblémák esetén is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás