Kezdőlap / Otthon és család / Ünnepek / Halloween a félelem éjszakája

Halloween a félelem éjszakája

Halloween, Mindenszentek, Halottak napja, sokaknak egyforma a három ünnep, nézzük meg tehát melyik milyen napra esik, és tulajdonképpen mit is jelent.
Halloween október 31-én, mindenszentek november 1-jén, míg a halottak napja november 2-án van. Az angolszász területen elterjedt, kelta eredetű halloweent október 31-én tartják.
Az angol halloween szó a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti.
A kelták november elsején ünnepelték az újévet, hitük szerint az előtte lévő napon
költöznek az eltávozott lelkek a túlvilágra, az élők és a holtak közötti határ elmosódik.
Október 31-e tehát a nyár végét, és egyben a hideg és sötétség beköszöntését jelképezte. A tengerentúlon a 19. század közepétől terjedt el ez az ünnep, amit a nagyszámú Ír telepes tett népszerűvé. Az angol területeken a családok feldíszítik az egész házat, töklámpást faragnak, a gyerekek félelmetes jelmezekben járják a környéket és becsöngetve mindenhova
édességet kéregetnek. A bátrabb családok még tüzet is raknak ezen az éjszakán,
és történeteket mesélnek. Az ünnep elmaradhatatlan kellékei a töklámpás, a szellemek, boszorkányok, fekete macska, pókháló, denevér, csontvázak, természetesen mindez fekete alapszínben. A töklámpa-faragós, ijesztgetős ünnep Magyarországon is kezd egyre népszerűbbé válni. De mit vettünk át ezekből a szokásokból mi magyarok? És tulajdonképpen kell ez nekünk?-kérdezik sokan. Azon kívül hogy kimegyünk a temetőkbe és halottaink emlékére meggyújtunk egy mécsest, miért ne lehetne szellemnek öltözve bulizni egy nagyot? És hogy igazán vidám és emlékezetes legyen az idei borzongás, nem hagyhatjuk ki a töklámpás elkészítését sem! Bár az interneten már készen is meg lehet vásárolni, semmiképp ne szalasszuk el ezt a „tökjó” őszi foglalatosságot.
Egyébként a hagyomány szerint a vigyorgó tökfej eredeti neve: Jack O’Lantern.
Jack a részeges, nem akarta hogy lelke a pokolra jusson, ezt meg is ígértette az ördöggel, de mivel a mennyországba sem sikerült bejutnia, kapott hát egy széndarabot a pokolfajzattól, amit a szegény pára egy marharépába rakott lámpásnak. Jack lelke azóta is a lámpa fényénél bolyong, és keresi nyugalmát.

Kapcsolódó fórumok:

Hozzászólás